Hűtőben alvó férfi, hőség

6 módszer, hogyan hűtsük le a lakást a nagy hőségben

A forró nyári napok egyre gyakoribbak hazánkban is, és azokban az otthonokban borzalom lehet ezt az időszakot átvészelni, ahol nincs klíma. Az alábbi módszerekkel azonban lehűsíthetjük a szobákat annyira, hogy viszonylag kényelmesen kibírjuk a 30 fok feletti időjárást is.

1. Stratégiai ablaknyitás

Kézenfekvőnek tűnik, gyakran mégsem nyitjuk ki az ablakokat, amikor a kinti hőmérséklet alacsonyabb, mint a beltéri.

Egy, a hőszivattyúk működéséről készült (a hőszivattyú lényegében egy légkondicionáló, csak fűtést is biztosít) kanadai tanulmány megállapította, hogy sokan a hőszivattyúkat a belső tér hűtésére használja, akkor is, amikor a külső hőmérséklet a belső alatt van, írja a Hamu és Gyémánt.

Ez azért lehet, mert a lakók le akarják hűteni a házat lefekvés előtt, és a szigetelt otthonuk megtartja a nap melegebb részéből származó hőt. De ha tudatosabbak vagyunk, és kinyitjuk előbb az ablakokat, amikor hűvösödik, akkor nem lesz szükség klímaberendezésre.

2. (Mennyezeti) ventilátor

Akkor is nagyszerű alternatívát jelentenek, ha nincs légkondicionáló a lakásban vagy ha csökkenteni szeretnénk az energiafogyasztást. A nyári hónapokban érdemes az óramutató járásával ellentétes irányban működtetni a ventilátorokat, mivel ez a fajta mozgás több fokkal képes lehűteni a szobát.

Természetesen, nemcsak a mennyezeten elhelyezve segít a hűtésben a ventilátor, hanem bárhol a lakásban, ráadásul olcsóbb a klímánál. Ha tágas lakásunk van, érdemes legalább két elektromos ventilátort beszerezni, hogy otthonunk egészét hűteni tudja.

3. Jeges hűtés a szobában

Ha megtöltünk egy nagy poharat hideg vízzel és sok jégkockával, majd felé helyezzük a kezünket, azt tapasztaljuk, hogy hűvösebb a levegő a pohár fölött. Szakértők szerint ezt a hűtőhatást fokozhatjuk, ha egy nagy jégtömböt egy tepsibe vagy egy lábasba teszünk. Ezzel kellemesebb hőmérsékleten tudjuk tartani a szobákat.

4. Régi izzók kidobása

A világítás az energiabüdzsé akár 12 százalékát is kiteszi, a régi izzólámpák pedig az energiájuk 90 százalékát hő formájában adják le, így jobban felmelegítik a szobát, mint azt gondolnánk. Cseréljük le ezeket az izzókat CFL-ekre (75 százalékkal kevesebb energiát fogyasztanak és tízszer tovább tartanak) vagy LED-ekre (80 százalékkal kevesebbet fogyasztanak és huszonötször tovább tartanak), amivel nemcsak több pénz marad a zsebünkben, de még hűvösebb is lesz a lakás.

5. A kívülről beérkező hő csökkentése

Húzzuk le a redőnyöket, hogy csökkentsük a kintről beáramló hőt és napfényt – különösen a nap azon részében, amikor a napsugarak közvetlenül a helyiségbe sütnek, de a sötétítő függöny is jó megoldás lehet.

6. Elektromos készülékek használatának korlátozása

A szárítógép, a mosogatógép és a sütő többszöri működtetése a nap folyamán sok hőt termel a lakásban. Érdemes minimalizálni a használatukat vagy keressünk olyan alternatívákat, amelyek alacsonyan és kellemesen tartják a hőmérsékletet.

Nyitókép: Pinterest