Naplementében ülő pár a szabadban

A hosszú és boldog párkapcsolat TOP 1 jele

Egy kutatás szerint a humor és az elfogadás felváltja a civakodást a boldog, hosszú távú kapcsolatokban.

Míg a házasság első éveiben heves nézeteltérések gyötörhetik a párokat, ezek a kor előrehaladtával gyakran gyengédségbe fordulnak át. A pozitív minta attól függetlenül megfigyelhető volt, hogy a párok elégedettek voltak-e a kapcsolatukkal vagy sem.

A vizsgálatban 87 olyan pár vett részt, akik 15 és 35 év közötti házasságban éltek, érzelmi interakcióikat 13 éven keresztül követték nyomon.

Az eredmények cáfolják azt az elképzelést, miszerint a pozitív érzelmek az életkor előrehaladtával elhalványulnak. A kutatásból úgy tűnik, az emberek az életkor előrehaladtával jobban összpontosítanak a pozitív érzelmekre és élményekre.

Robert Levenson professzor, a folyamatban lévő kutatás vezetője az eredményeket ismertetve elmondta, hogy annak ellenére, hogy a stabil házasságban élő idős emberek megtapasztalják a barátok és a család elvesztését, viszonylag boldogok, és alacsony a depresszió és a szorongás aránya.

„A házasság jót tett a mentális egészségüknek.”

Az eredményekből kiderült, hogy a humor és a szeretet az évek során nőtt, míg a kritika és a védekezés csökkent.

Dr. Alice Verstaen, a tanulmány társszerzője a pozitív érzelmek és az egészség közötti összefüggésekkel kapcsolatban elmondta, hogy az eredmények megerősítik az intim kapcsolatok fontosságát az öregedése során, valamint a házassággal járó lehetséges egészségügyi előnyöket.

A nők az életkor előrehaladtával hajlamosak voltak arra, kevésbé legyenek érzelmileg kifejezőek, és hogy jobban domináljanak a férjük felett.

„Ezek az eredmények olyan viselkedési bizonyítékokkal szolgálnak, amelyek összhangban vannak azokkal a kutatásokkal, amelyek szerint az életkor előrehaladtával jobban összpontosítunk az életünk pozitívumaira”

– fogalmazott Levenson professzor.

A vizsgálat a UC Berkeley 25 éves tanulmányának legújabb eredményei, amely 1989 óta 150 tartós házasságot követett nyomon.

(PsyBlog)

Nyitókép: Unsplash