Autó ablakából kihajoló nő

Meglepő szokás mentheti meg az életed egy hosszú út során

Nem számít, hogy milyen az általános egészségi állapotunk, a szakértők szerint szükséges.

Ha idén nyáron autós kirándulást tervezünk, az út megtervezése és a kocsink hosszú útra való felkészítése mellett van még valami, amire oda kell figyelnünk.

A kardiológusok szerint a hosszú autóutak során a legfontosabb teendő a sok szünet tartása – általános egészségi állapottól függetlenül.

Akár fiatalok, akár idősek vagyunk, egészségesek vagy krónikus betegséggel küzdünk, egy-két óránként szálljunk ki az autóból és mozogjunk, ha az utazás legalább négy órán át tart.

Az órákon át tartó autóban ülés megzavarhatja a vér áramlását a szervezetben, amely kiszáradáshoz vezethet, és hozzájárulhat a vérrögök kialakulásához. Ha nem kezelik, a vérrögök elterjedhetnek, és gyorsan életveszélyessé válhatnak.

Az autóban való hosszabb megszakítás nélküli, ülő helyzetben történő utazás növeli a mélyvénás trombózis, egy olyan vérrög kialakulásának kockázatát, amely a lábak mély vénáiban alakul ki.

Általában mozgás közben a vádli- és combizmok a testünk mélyén lévő vénákból felfelé, a szívünk felé nyomják a vért. Néhány órával az autóban töltött idő után, amikor a test alsó fele lefelé lóg, a vér elkezd összegyűlni az alsó lábszár és a vádli vénáiban. Az izmok nem húzódnak össze, így nem keringetik a vért, ahogyan azt normális esetben tennék.

Ahogy a vér összegyűlik az alsó lábszárban, a vérlemezkék (apró vérsejtek, amelyek segítenek a szervezetnek vérrögöket képezni a vérzés megállítása érdekében) elkezdenek egymáshoz tapadni, és puha, kocsonyaszerű masszát alkotnak. Beindul a véralvadási kaszkád, ahol a véralvadásban részt vevő fiziológiai folyamatok sorozata aktiválódik.

Ennek a beindulásával a vérrög úgy terjedhet, mintha egy sor dominó felborulna. Mélyvénás trombózis akkor fordul elő, amikor a test mélyén lévő vénában, például az alsó lábszárban vagy a combban vérrög képződik, amely duzzanatot okozhat a lábban. Amikor több órás ülőmunka után járkálni kezdünk, az izmok ismét összeszorulnak, és a vérrög elszabadul, majd a test véráramlásának természetes irányával felfelé - áramlik.

A trombózis vándorolhat, és a tüdő fő artériáiba kerülhet, tüdőembóliát vagy hirtelen elzáródást okozhat az artériákban, amelyek a vért a tüdőbe pumpálják, ami végzetes lehet. A tüdőembólia fő tünetei közé tartozik a légszomj, a mellkasi fájdalom, a szédülés, a köhögés és a hátfájás.

A fent említett okok miatt érdemes kiszállnunk az autóból, és körülbelül óránként tenni egy rövid sétát. Így a lábizmok összehúzódnak, és a vénás vérkeringés hatékonyan mozog.

Fontos emellett, hogy hidratáltak maradjunk – a dehidratáció a vérrögök ismert kockázati tényezője.

A kompressziós zokni vagy harisnya viselése szintén csökkentheti a vérrög kialakulásának kockázatát, mivel támogatja a véráramlást az alsó lábszárban.

(HuffPost)

Nyitókép: Shutterstock