Vakcinát tartó orvosi kéz

Mikor tekinthető túl későnek a HPV elleni védőoltás beadása?

Ha eddig azért nem adattuk be az oltást, mert azt hittük, hogy az csak tizenéveseknek és fiatal felnőtteknek szól, érdemes újra átgondolni.


A humán papillomavírus (HPV) több mint 200 rokon víruscsoport, amelyek bőrről bőrre és szexuális érintkezés útján terjednek. Nemcsak ez a leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőzés az Egyesült Államokban, de a fertőzések mintegy fele magas kockázatú törzsekkel történik, amelyek a születéskor nőként meghatározott személyeknél a rákos megbetegedések mintegy 3%-áért, a férfiaknál pedig 2%-áért felelősek.

Szerencsére létezik vakcina a HPV ellen – és az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) 2018. októberi döntésének köszönhetően a Gardasil 9 (a vakcina legújabb változata) 45 éves korig engedélyezett. Ez azt jelenti, hogy a korábbi 26 éves korhatáron túllépett emberek zöld utat kaptak a felzárkóztató oltások beadására.

A HPV elleni védőoltás azonban nem ajánlott minden 27 és 45 év közötti felnőtt számára. Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) szerint a legtöbb felnőtt ebben a korcsoportban nem kell megvitatni ezt a lehetőséget, ami megmagyarázhatja, hogy egy 2020-as országos felmérés szerint a felnőttek több mint 60%-a ebben a korcsoportban nem tudja, hogy a védőoltás engedélyezett számukra.

A HPV-nek 15 olyan típusa van, amelyet magas kockázatúnak minősítenek. Az Amerikai Rákellenes Társaság szerint két típus, a 16-os és a 18-as felelős a legtöbb méhnyakrákért és rák előtti állapotért, valamint a szeméremtest, a hüvely, a pénisz, a végbélnyílás és a torok számos rákos megbetegedéséért.

A Gardasil 9 kilenc HPV-típus ellen véd, köztük hét magas kockázatú HPV-típus ellen, amelyek a legtöbb HPV-vel kapcsolatos rákot okozzák (köztük a 16-os és a 18-as), valamint két alacsony kockázatú HPV-típus ellen, amelyek a legtöbb nemi szervi szemölcsöt okozzák.

„A HPV-vakcinák antitestek termelésére serkentik a szervezetet. Ezek az antitestek a HPV-vel való jövőbeli találkozások során megvédik az illetőt a fertőzéstől”

– mondja Heather Brandt, a Tennessee állambeli Memphisben található St. Jude Gyermekkutató Kórház viselkedéskutatója.

A Gardasil 9 vírusszerű részecskékből áll, amelyek lényegében a HPV-vírus másolatai. Ezek nem fertőzőek, mivel hiányzik belőlük a vírus DNS-e, magyarázza Brandt, de az immunrendszer számára eléggé hasonlítanak rá ahhoz, hogy a vírusszerű részecskék ellen termelt antitestek a tényleges vírus ellen is működjenek.

A vírusszerű részecskék nagyfokú ellenanyagtermelést váltanak ki a szervezetben, ezért működik olyan jól a HPV-vakcina.

Miért kevésbé hatékony a HPV elleni védőoltás idősebb korban?

Az oltóanyagra adott immunválasz az életkor előrehaladtával gyengül (az Amerikai Rákellenes Társaság szerint már a tizenéves kor végén elkezd csökkenni), és nem tud megvédeni a HPV-törzsek ellen, amelyeknek már ki voltunk téve. Ezért eredetileg úgy gondolták, hogy a vakcina 26 éves kor után már nem sok hasznot hoz a rák megelőzésében.

Mivel a HPV elleni védőoltás a leghatékonyabb a HPV-nek való kitettség előtt, az eredeti tanulmányokat lányokon és fiatalabb nőkön végezték, akik valószínűleg nem voltak kitéve a HPV-nek – mondta Dr. Jill Purdie, az atlantai Pediatrix Medical Group orvosi igazgatója és szülész-nőgyógyász szakorvos.

Csak később végeztek vizsgálatokat 45 éves korig terjedő nőkön. Az FDA számára a tűt mozgató vizsgálat megállapította, hogy a Gardasil 9 még mindig 88%-ban hatékony a kilenc HPV-törzs által okozott vulvari, hüvelyi és méhnyakrák előtti elváltozások, méhnyakrák és nemi szervi szemölcsök megelőzésében, még azoknál a születéskor nőnek rendelt személyeknél is, akik esetleg már ki voltak téve a vírusnak (a vakcina hatékonyságára a születéskor férfinak rendelt személyek esetében is ezekből az adatokból következtettek).

„Ez azért van így, mert nem valószínű, hogy az összes HPV-típusnak ki voltak téve, így a vakcina még mindig nyújt némi védelmet”

– mondta Purdie.

Mégis fontos szem előtt tartani, hogy nem biztos, hogy az oltóanyagra adott válaszunk olyan erőteljes lesz; a vakcina hatékonysága erősen egyénre szabott, és befolyásolja a korábbi HPV-fertőzések története.

Hogyan döntseük el, hogy a HPV elleni védőoltás megfelelő-e a számunkra?

Eddig az a feltételezés, hogy már ki voltunk téve a különböző HPV-törzseknek, talán elgondolkodtatott minket, hogy megéri-e a felzárkóztató oltás beadatása. A legjobb módja a döntésnek, ha az úgynevezett megosztott klinikai döntéshozatalon megyünk keresztül, ahol orvosunkkal közösen határozzuk meg, hogy reálisan mennyit profitálhatunk az adott oltássorozatból.

Brandt szerint korlátozott útmutatás van arra vonatkozóan, hogy pontosan hogyan kell alkalmazni az ajánlott [közös klinikai döntéshozatali] megközelítést, nagyrészt azért, hogy a döntéshozatal rugalmas maradjon, és az helyzetünkhöz igazodjon. Azonban számos tényezőt figyelembe kell vennünk orvosunkkal, többek között:

  • A HPV korábbi kimutatása
  • A HPV okozta rák kockázata a kórtörténet és az expozíció lehetséges mértéke alapján
  • Párkapcsolati státusz
  • Az oltás költségei és az oltási költségek fedezéséhez való hozzáférés
  • A csökkent védelem valószínűségének megértése

A CDC szerint egyértelműen nem szabad megkapnunk a HPV-vakcinát, ha valaha is súlyos allergiás reakciót mutattunk a HPV-vakcina bármely összetevőjére vagy magának a HPV-vakcinának egy korábbi adagjára, ha allergiásak vagyunk az élesztőre (a Gardasil 9 élesztőfehérjét tartalmaz), vagy ha várandósak vagyunk.

Dr. Jill Purdie szülész-nőgyógyász és az atlantai Pediatrix Medical Group orvosi igazgatója szerint az oltás beadatása még akkor is hasznos, ha már ki voltunk téve a HPV-nek, mivel nem valószínű, hogy az ember ki volt téve az összes típusnak, amely ellen a vakcina véd.

(HuffPost)

Nyitókép: Unsplash