egy nő az alhasára szorítja a kezeit

Ha ezt a 4 jelet érzékeled magadon, lehet, hogy húgyúti fertőzésed van

A húgyúti fertőzések sajnos sokunk számára jól ismertek.


Egyes források szerint a nők több mint 50%-ának lesz húgyúti fertőzése élete során. De annak ellenére, hogy a húgyúti fertőzés mennyire gyakori, nehéz lehet azonnal megállapítani, hogy fenáll-e.

A húgyúti fertőzés a vesében, a húgyhólyagban vagy a húgycsőben jelentkezik. Általában ezeket a fertőzéseket olyan baktériumok okozzák, amelyek a bélben élnek, és innen kerültek be a húgyúti rendszerbe

mondtaDr. Mary Pat Friedlander, a Pittsburghi Egyetem Orvosi Központ St. Margaret Lawrenceville Családi Egészségügyi Központjának orvosigazgatója a HuffPostnak.

A húgyúti fertőzések gyakoribbak a nőknél, mint a férfiaknál, mivel a húgycsövek rövidebbek, a végbél és a hüvely, valamint a húgycső nagyon közel van egymáshoz. Így a baktériumok − a jók és a rosszak egyaránt − gyakran vándorolnak egyik területről a másikra. Annak kockázata, hogy a rossz baktériumok bejutnak a húgyutakba, megnőhet szexuális együttlét után, ha hasmenésünk van, illetve ha rossz a higiéniánk.

Fontos a húgyúti fertőzések azonosítása és kezelése a kellemetlenségek és szövődmények elkerülése érdekében. Összegyűjtöttük a legnagyobb vörös zászlókat, amelyek jelzik, hogy fertőzéssel lehet dolgod, valamint néhány tanácsot is a kezeléssel kapcsolatban.

​1. Égő érzés vizelés közben

Ez a tünet az egyik legismertebb probléma: sokan ennek alapján fedezik fel, hogy húgyúti fertőzésük van. Az égő érzés előfordulhat minden alkalommal, amikor pisilsz, de lehet szórványos is. Ha bármilyen szúró érzést észlelsz, érdemes kivizsgáltatni.

​2. A szokásosnál gyakrabban pisilsz

egy n\u0151 piros h\u00e1l\u00f3ingben \u00e1ll a WC mellett az \u00e1gy\u00e9k\u00e1ra szor\u00edtott kezekkel

Fotó: Shutterstock

A gyakori vizelés is lehet jel. Bár a gyakoriság egyénenként változik, a Cleveland Clinic szerint a szokásosnál gyakrabban történő vizelésnek számít, ha naponta több mint nyolcszor kell menned − különösen, ha nem fogyasztottál több folyadékot, mint általában.

​3. Az az érzésed, hogy nem tudod kiüríteni a hólyagod

Néha a betegeknek vizelési ingere van anélkül, hogy sokat tudnának üríteni. Azaz előfordulhat, hogy csak kis mennyiségű vizeletet ürítesz ki, de mégis erős szükségét érzed annak, hogy a mosdóba menj.

4. Fájdalom a test különböző részein

egy n\u0151 \u00f6sszeg\u00f6rnyed a kanap\u00e9n \u00fclve, karjait a has\u00e1ra szor\u00edtva

Fotó: Shutterstock

Bár nem olyan gyakori, mint a fent említett három tünet, sokan tapasztalhatnak fájdalmat bizonyos területeken. Néhány betegnek hólyagfájdalma vagy suprapubicus fájdalma is lehet, mely közvetlenül a nemi szervek felett van. Ha komolyabbá válik, mint például egy vesegyulladás, akkor hátfájás is jelentkezhet. Általános fájdalmakat és fáradtságot is észlelhetsz, néhány esetben alacsony fokú lázzal járhat.

​Mit kell tenni, ha úgy érzed, húgyúti fertőzésed van?

A visszatérő húgyúti fertőzések két csoportban a leggyakoribbak: a posztmenopauzában lévők és a főiskolás korúak körében.

Ha úgy gondolod, hogy húgyúti fertőzésed lehet, a legjobb, ha felkeresed az orvosod, aki egy egyszerű vizeletvizsgálatot végez a rendelőben, hogy megállapítsa, valószínűsíthető-e a fertőzése, és ennek megfelelően járjon el

− tette hozzá Friedlander.

Nyitókép: Shutterstock