Mosolygó, szőke, hullámos hajú nő

Ez a hullámos haj szuper ápolási rutinja

Bár a hullámos haj minden típusának megvannak a maga igényei, az összes karbantartásának végső kulcsa egy jól bevált rutin kialakítása.

A hullámos hajnak ülönböző textúráit és mintázatait különböztetjük meg. Bradley Leake, amerikai fodrász szerint a 2a típusú haj általában finomabb, sima tövekkel és lágy, finom [s-alakú] hullámokkal. A 2b hullámok határozottabbak, de érzékenyebbek a nedvességre és a göndörségre, míg a 2C haj általában [egy még feszesebb hullám], amely vastagabb, durvább, és több hidratálást igényel.

Bár minden hullámtípusnak megvannak a maga igényei, Leake szerint az összes hullámos haj karbantartásának végső kulcsa egy jól bevált rutin kialakítása, mivel az arra neveli a hajat, hogy következetesen azt a kinézetet nyújtsa, amit szeretnénk mondja.

1. Hullámos hajra való sampon

Leake szerint a hullámos hajúaknak olyan samponokat kell találniuk, amelyek biztosítják a megfelelő hidratáltsági egyensúlyt. A 2A hullámok általában jól boldogulnak a könnyű samponokkal, míg a vastagabb haj jól tűri a kissé gazdagabb, hidratáló összetevőkkel teli tisztítókat.

A megfelelő sampon segíthet a göndörség csökkentésében is anélkül, hogy elveszítené a hullámmintázat integritását. Nazomi, a New York-i Warren Tricomi szalon mesterfodrásza a Kerastase Curl Manifesto samponját ajánlja, amely segít csökkenteni a göndörödést és újradefiniálni a hajat.

A hullámos haj túlmosása a természetes olajok kimosódását okozhatja, ami száraz fejbőrhöz és hajhoz vezethet, ezért érdemes több időt hagynunk a hajmosások között.

2. Kondicionálás

Samponozás után használjunk mélykondicionálót, és fésüljük át vele a hajunkat, mivel ezek segítenek a nedvesség beáramlásában (és megkönnyítik a csomók átdolgozását). Nazomi a Function of Beauty Wavy Hair Maskot vagy az Ouai Treatment Mask for Fine and Medium Hair-t ajánlja.

Miután kiöblítettük mélykondicionálót, alkalmazhatunk egy balzsamot, amely segít a rutinszerű formázási karbantartásban, a hidratáltság rögzítésében, és megkönnyítheti a simább haj elérését.

3. Kibontás

Ha a hajmosás és kondicionálás után még mindig csomók és gubancok maradnak a hajunkban, óvatosan kezeljük őket. Használjunk a nedves hajra egy kibontó spray-t, és finoman bogozzuk ki az ujjainkkal vagy egy széles fogú fésűhöz, és futtassuk végig a hajunkon, hogy a természetes hullámmintázat érvényesülhessen.

4. Mikroszálas törölköző

A haj kibogozása után használjunk mikroszálas törülközőt, hogy eltávolítsuk a felesleges vizet, ami elnehezítheti a hullámokat. Ahelyett, hogy törölközőbe tekernénk a hajunkat, inkább finoman nyomkodjuk meg azzal, enyhén összenyomva alulról a tövek felé a hajat.

5. Formázó termékek

A hullámos hajra használt hajformázó termékek nem lehetnek nehezek vagy olajosak, mivel zsíros kinézetet kölcsönözhetnek a hullámoknak, és elveszíthetik a formájukat. Leake olyan könnyű termékeket ajánl, mint a vízalapú zselék, szérumok és krémek, amelyek anélkül határozzák meg a hajat, hogy merevnek vagy ropogósnak éreznénk azt.

6. Hagyjuk megszáradni a hajunkat

Vagy hagyjuk megszáradni a hajunkat a levegőn vagy diffúzorral szárítsuk meg. Ha az első módszert választjuk, Leake azt javasolja, hogy a nedves hajat középen osszuk ketté, és tekerjük a hajat két kontyba. Ez különösen a 2a és 2b hajtípusok esetében előnyös, mert a haj puha, de határozott hullámokkal szárad meg. A nedves haj laza befonásával hasonló hatást érhetünk el.

Diffúzort is használhatunk, ha kevés az időnk. Ez hatékonyan oszlatja el a hőt, és végig volument ad anélkül, hogy befolyásolná a haj természetes hullámmintázatát. A hajszárítót mindig alacsony fokozatra állítsuk, hogy csökkentsük a göndörödést szárítás közben, és használjunk hővédőt, ha bármilyen forró eszközt alkalmazunk.

7. Védelem

Gondoskodjunk arról, hogy hullámaink tartósak legyenek, és alvás közben is védjük őket. Szatén vagy selyem hajgumi, valamint párnahuzat használatával elkerülhetjük, hogy a hajunk és fejbőrünk feszüljön. Ez a kombináció biztosítja, hogy a hullámaink megtartják a formájukat, és távol tartják a szöszösödést.

(Byrdie)

Nyitókép: Shutterstock