Szobahőmérséklet-szabályozás termosztáttal, női kéz

Ez az ideális hőmérséklet a munkavégzéshez

Az ideális szobahőmérséklet a munkához melegebb, mint gondolnánk.

Ha úgy gondoljuk, hogy az irodában a 20 fok az optimális szobahőmérséklet, és izzadni kezdünk, ha a hőmérséklet eléri a 22 fokot, nem vagyunk egyedül. De azt is megérteni, akinek pedig túl hideg a 20 fok és 24-25 C°-ban érzi jól magát.

A preferenciáink elég széles skálán mozognak, érthetően, de létezik-e optimális szobahőmérséklet a munka termelékenységéhez, és ha igen, mennyi az?

A University of Southern California tanulmánya szerint az ideális hőmérséklet a nemünktől függ.

„Dokumentálták már, hogy a nők melegebb beltéri hőmérsékletet szeretnek, mint a férfiak, de eddig az volt az elképzelés, hogy ez személyes preferencia kérdése. Mi azt találtuk, hogy nem csak arról van szó, hogy jól érzed-e magad vagy sem, hanem arról is, hogy a teljesítményedet a fontos dolgokban – matematikai és verbális dimenziókban, és hogy mennyire igyekszel – befolyásolja a hőmérséklet”

– mondta Tommy Chang, a tanulmány szerzője.

A vizsgálatban a nők akkor teljesítettek a legjobban, amikor a hőmérséklet 21 és 26,5 fok között volt, míg a férfiak produktivitása a hőmérséklet csökkenésével nőtt. Őket azonban nem befolyásolta annyira negatívan a melegebb hőmérséklet, mint a nőket a hűvösebb, ami Changot egy ideálisnak tűnő szám meghatározására késztette.

„Kicsit összerezzenek, hogy ezt kell mondanom. A 24 fok számomra forróságot jelent. Az forró. Nekem 24 fokon nagyon melegem van. De egy nemek szerint kiegyensúlyozott irodai környezetben az eredményeink azt sugallják, hogy 24 fok körüli lehet az optimális hőmérséklet az optimális produktivitáshoz”

– mondta Chang a Los Angeles Timesnak.

Természetesen, fordított helyzet is igaz egyes férfiaknál és nőknél, de a nemi preferenciák és a teljesítmény tekintetében összességében egyértelmű különbség volt megfigyelhető a vizsgálatban részt vevő 543 embernél, akik a produktivitást körülbelül 16 Fahrenheit-foktól körülbelül 33 fokig terjedő hőmérsékleten vizsgálták. Ez különösen a verbális és matematikai feladatoknál volt nyilvánvaló.

Chang szerint a vizsgálat egyik legmeglepőbb eredménye nem a szélsőséges hőmérséklet volt.

„Nem arról van szó, hogy megfagyunk vagy forró forróságot érzünk. Még ha 15,5 és 24 fok között megyünk is, ami egy viszonylag normális hőmérséklettartomány, akkor is jelentős eltérést tapasztalunk a teljesítményben.”

(Upworthy)

Nyitókép: Shutterstock