5 jól bevált immunerősítő ital a téli betegségek kivédésére
Legyen szó megfázásról, migrénről vagy emésztési zavarokról, a legtöbb mindennapi betegségre van természetes gyógymód. Ezeket jellemzően valamilyen tea vagy főzet formájában fogyasztjuk, és immunerősítő hatásuknak köszönhetően generációról generációra öröklődnek.
Ezek az ősi receptek pontosan olyanok, mint amilyenekkel a nagymamád is ápolna, ha betegnek éreznéd magad.
1. Csontleves
A csontleves olyan húsleves, amelyet marha-, csirke- vagy báránycsontokból készítenek, amelyeket lassan, órákon át pároltak, hogy minden tápanyagukat kivonják belőlük. Sok kultúrában évtizedek óta alapvető táplálék, és használata egészen a kőkorszakig nyúlik vissza. Rendkívül gazdag kollagénben, ásványi anyagokban (többek között kalciumban és magnéziumban) és aminosavakban, ezért kiválóan alkalmas a bélrendszer egészségére és a gyulladások csökkentésére, nem beszélve a bőr rugalmasságának javításáról.
2. Ban lan gen
A ban lan gen egy kínai ital, amelyet az izatisz gyökerének forró vízben való főzésével készítenek. A hagyományos gyógyászatban vírusellenes és antibakteriális tulajdonságai miatt használják, és azt mondják, hogy erősíti az immunrendszert, segít enyhíteni a légúti fertőzéseket, például a megfázást és az influenzát, valamint csökkenti a lázat és a torokfájást.
3. Grog
Fotó: Unspalsh
A grog egy forró ital, amely a 18. századi brit haditengerészetig vezethető vissza. A rumhoz forró vizet és citromlevet adtak, így a tengerészek napi alkoholadagja hosszabb ideig tartott, és megelőzte a skorbutot. Megfázás és torokfájás kezelésére is népszerű gyógymód, mivel a rum, a forró víz és a citrom mind kiválóan alkalmas a baktériumok elpusztítására.
4. Maté
A maté hagyományos dél-amerikai ital, különösen Argentínában, Uruguayban és Paraguayban népszerű. A yerba maté növény leveleiből készül, amelyek antioxidánsokban, vitaminokban és koffeinben gazdagok, így természetes élénkítő hatásúak. A maté nagyszerűen javítja az energiát és a koncentrációt, emellett segíti az emésztést és támogatja az immunrendszert. Az eredmény? Csökken a fáradtság, javul az általános egészségi állapot és a szellemi teljesítmény.
5. Jun
A Jun egy fermentált ital, amely a kombuchához hasonló, de fekete tea és cukor helyett zöld teával és mézzel készül. Eredetileg Észak-Kínából származik, és probiotikus és enzimtartalma miatt becsülik, amelyek segítik az emésztést és kiegyensúlyozzák a mikrobiomot. Antioxidánsokban és vitaminokban is gazdag, így ideális szövetséges az immunrendszer erősítéséhez és az emésztés javításához.
Forrás: Vogue
Nyitókép: Unspalsh
- A hideg vizes terápia többet árthat, mint használ ›
- Tényleg rossz kávét inni, ha megfáztál vagy influenzás vagy? ›
- 5 ital, ami melegen tart egész télen ›
- Ez a tea elképesztően jó hatással van a testünkre, mégse isszuk eleget ›
- A 4 legerősebb gyulladáscsökkentő élelmiszer - most edd ezeket! ›
- Ezeket az ételeket érdemes enni, ha betegségből lábadozol ›