Orrát fújó nő ül a kanapén, a háttérben karácsonyfa

4 dolog, hogy elkerüljük a megbetegedést az ünnepek alatt

Ne hagyjuk, hogy egy betegség tönkretegye az ünnepi időszakot.

Az ünnepi utazások és összejövetelek számával egyenes arányosságban megnő általában a légzőszervi megbetegedések, például az influenza és a COVID-esetek száma. Számos lépést tehetünk azonban egészségünk védelme érdekében, és csökkenthetjük a megbetegedés esélyét, ezeket gyűjtöttük össze alább.

1. Megfelelő mennyiségű alvás

Bár elég egyszerűnek hangzó tipp, de olyan hatékony. Az alváshiány jelentős mértékben ronthatja a közérzetünket, ha pedig ez huzamosabb ideig fennáll, azon idő alatt a szervezet kevesebb fertőzésellenes antitestet és sejtet termel. Így megnőhet a kockázata annak, hogy fertőző betegséget kapunk.

2. Védőoltások

Érdemes a COVID és az influenza elleni oltásokat beadatni, mivel minden évben új törzsekkel találkozunk ezeknek a vírusok esetében. A vakcinák vagy teljesen megelőzhetik a fertőzést, vagy megakadályozhatják annak súlyos, kórházi kezelést igénylő lefolyását.

3. Kézmosás, kézmosás, kézmosás

A kézmosás az egyik legegyszerűbb módja a megbetegedések elkerülésének, mivel gyorsan és hatékonyan tudjuk eltávolítani a baktériumokat a kezünkről. Az általános irányelv szerint szappannal és meleg vízzel körülbelül 20 másodpercig mossunk kezet vagy ha erre nincs lehetőség, akkor használjunk 60%-os alkoholtartalmú kézfertőtlenítőt.

Ideális esetben minden alkalommal, amikor ételhez, háziállathoz, másik személyhez vagy közös felülethez (például kilincshez vagy érintő képernyőhöz) érünk, azután érdemes kezet mosnunk. Ezzel jelentősen csökkenthetjük a légúti és gyomor-bélrendszeri betegségeket okozó baktérium- és vírusos organizmusok átvitelét.

4. Rendszeres fizikai aktivitás

A testmozgás hatékony stresszoldó, hatására a szervezetünk endorfint, jó közérzetet keltő hormonokat termel, amelyek fokozhatják a hangulatunkat. Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) szerint a rendszeres testmozgás elősegíti a vércukorszint szabályozását, az agy és a szív egészségét, valamint a testsúly szabályozást is.

Egy 2021-ben megjelent tanulmány szerint a testmozgás a közösségben szerzett fertőző betegségek alacsonyabb kockázatával is kapcsolatban állhat, mivel potenciálisan hatékonyabbá teszi az immunrendszert.

(HuffPost)

Nyitókép: Shutterstock