Egy agyról készített illusztráció

7 módszer, melyekkel egy hónap alatt megnövelheted az IQ-d

Könnyű fix eredményként gondolni az IQ-szintre, ami egyszer megmondja az igazat, majd az úgy is marad. Viszont ez nem így van. Folyamatosan növelhető az emberek intelligenciahányadosa, például az alábbiakban leírt hét módszerrel, melyek már egy hónap után jelentős változást idéznek elő.


1. Sakkozz rendszeresen

Einstein elméletileg azért lehetett annyira zseniális, mert az orpus callosuma — az agy azon része, mely összeköti a két féltekét — kifejezetten fejlett volt, a sakk pedig pont ezt a részt erősíti. Ennek köszönhetően hozzá lehet férni az agy mindkét részéhez ahelyett, hogy egyszerre csak az egyik lenne aktív. Egy venezuelai tanulmány szerint azoknak a gyerekeknek, akik 14 héten át sakkórákon vettek részt, jelentősen megnőtt az IQ-szintjük a kiinduláskor mért adataikhoz képest.

2. Sprintelj edzésként

Az idegtudomány szerint a testmozgás jobban táplálja az elmét, mint egy online intelligenciára alapuló játék. Egy kutatás szerint a fittség akár 50 százalékkal is elősegítheti a magasabb IQ-szint elérését. A tanulmány vezető szerzője így beszélt a mért adatokról:

„A megnövekedett kardiovaszkuláris fittség jobb kognitív eredményekkel járt együtt. Ezzel szemben az izomerő csak gyenge összefüggést mutatott az intelligenciával."

3. Szedj kreatint

A kreatin hatalmas löketet ad az agyi működésnek, így célszerű rendszeresen fogyasztani. Naponta öt gramm szedése akár 15 ponttal is növelheti az emberek intelligenciahányadosát hat hét elteltével is. Ennek hitelességét a Sydney-i Egyetem kutatása is alátámasztotta.

4. Meditálj, ha van rá módod

Egy l\u00e1ny medit\u00e1l a nappalij\u00e1ban

Fotó: Shutterstock

Naponta egy 20 percre érdemes letenni a telefont és kikapcsolni a televíziót, hogy meditációra fordítsuk azt a rövid időt. Szakértők szerint ez nem csak a stressz csökkentésére és a lelki béke eléréséhez ajánlott, hanem a mély kognitív feldolgozások terén is javítja a hatékonyságot.

5. Aludj eleget

Ez egy olyan tanács, melynek az ellentétjét bizonyították a tudósok, mégpedig, hogy azok az emberek, akik kevesebbet teljesítenek a napi ajánlott nyolc óra alvásból, azok óránként egy egész pontot veszítenek az IQ-szintjükből. Éppen ezért, valamint az egyéb funkciók szinten tartása érdekében, célszerű betartani a megszabott mennyiséget.

6. Törekedj új nyelvek elsajátítására

Az új nyelvek tanulása kimozdítja az agyat a megszokott rendszeréből, mivel új szabályokkal, kifejezésekkel és szavakkal találkozik. A folyamat következtében megvastagodik az agykéreg és hippokampusz térfogata is megnövekedik. Egyszerűen fogalmazva az új helyzet megtornáztatja az agy nyelvi központját. Ehhez nem kell órákig tartó folyamatra gondolni, hiszen akár pár perc online gyakorlás is sokat segíthet.

7. Ragadj gitárt

Egy kutatás eredményei bebizonyították, hogy egy hangszer megtanulása gyerekek és felnőttek szintjét is egyaránt megnöveli. Konkrétan azt állítja sok szakember, hogy egy dal elpengetésének begyakorlása hét teljes ponttal emeli meg az IQ-t.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: Inc.com