Férfi középen lehajtott fejjel, sok kéz rá mutogat

5 mód, ahogyan érdemes az ítélkezésre reagálni

A csodálatos emberi agy összetettségének köszönhetően olyan dolgokon is sokat agyalunk, amiken egyáltalán nem kellene. Például, hogy mások mit gondolnak rólunk, és hogy szerintük mit kellene tennünk bizonyos szituációkban. Ez azonban egy hatalmas gátja az önszeretetnek.


Megakadályozza, hogy úgy legyünk önmagunk, ahogyan az számunkra a legjobb. Hogy felfedezzük, kik is vagyunk valójában és olyan felnőtté váljunk, amilyenekké szeretnénk.

De igazából senki sem mondhatja meg neked, hogy mit kellene tenned, vagy hogyan kellene élned az életedet. Te vagy az egyetlen, aki e fölött ítéletet mondhat, vagy elégedett lehet.

A kéretlen tanácsok, ítéletek, kritikák azonban sajnos akarva-akaratlanul érkeznek felénk, az pedig nem megoldás erre, hogy teljesen megszüntetjük az emberi kapcsolatainkat. De van néhány praktika, amikkel a helyén tudjuk kezelni a véleményezéseket.

Hallgass a megérzéseidre

Te éled a saját életedet, nem pedig a barátnőd, az apósod, vagy a sarki kisboltos. Így te tudhatod a leginkább, hogy neked mi a jó és mire van szükséged ahhoz, hogy jól érezd magad a bőrödben. Ezért kezdj el újra inkább a saját megérzéseidre hallgatni.

Persze, ha neked az a megérzésed, hogy szükséged van egy kis útmutatásra, akkor kérd ki nyugodtan attól az embertől, akiben a világon a legjobban megbízol.

Így reagálj az ítélkezésekre

Ha már érkeznek felénk ezek az elkerülhetetlen vélemények, akkor jó, ha felkészült vagy és tudsz néhány választ adni ezekre. Az se baj, ha csak fejben reagálsz a kritikákra, a lelkednek így is jót fog tenni. Ha pedig hangosan teszed, akkor talán csökkented a számukat a jövőre nézve.

  • „Köszönöm, hogy megosztottad a gondolataidat velem. Megértem, hogy segíteni próbálsz. Valójában sokat gondolkodtam ezen és ezért döntöttem úgy, hogy így teszek, ahogyan tettem. Remélem, megérted."
  • „Köszönöm a hozzászólásodat. Én azonban azt teszem, amit magamra nézve érzek helyesnek. Mélyen legbelül tudom, hogy most ezt kell tennem."
  • „Az alapján hoztam meg a döntésemet, ami szeretetet és reményt ad nekem. Remélem, ezt tiszteletben tudjátok tartani.”
  • „Remélem, hogy megtalálod a saját igazodásodat és boldogságodat a saját feltételeid szerint. Ami engem illet, én megtaláltam őket ebben a döntésben."
  • „Az vagyok, aki vagyok, és azt teszem, amit helyesnek tartok. Remélem, te is ugyanezt teszed."