Fiatal nő izzad

Izzadással küzdesz? Lehet, hogy az étrended a felelős

Az ételek általi izzadás valós. Mutatjuk, mely élelmiszerek okozhatnak erős verejtékezést.


Akár kint van a tűző napon, akár épp egy intenzív edzésen van túl, sok oka lehet annak, hogy megizzad. Az extra izzadásért azonban, amiről nem beszélnek annyit: az elfogyasztott ételek és italok felelnek.

„Az evés vagy ivás utáni izzadás mindenkinél másképp jelentkezhet, de gyakran az arc, a nyak vagy a homlok körül jelenik meg”

– magyarázta Yasi Ansari, regisztrált dietetikus táplálkozási szakértő és az Academy of Nutrition and Dietetics szóvivője.

„Az emberek azért izzadnak, hogy a verejték segítsen lehűteni a testet... Ez egy módja annak, hogy a hőmérsékletet szabályozza a szervezet.”

Bár minden étel és ital másképp hat az emberekre, vannak olyanok, amelyek nagyobb valószínűséggel kapcsolják be a verejtékmirigyeket, mint mások. Szakértők árulták el a Huff Post magazinjának, hogy melyek azok az összetevők, amelyek fokozhatják vagy csökkenthetik az izzadást.

Ha már izzadás: Éjszakai izzadás: ez az oka és így tehetsz ellene

Hogyan függnek össze a verejtékmirigyek az ételekkel?

Testünkben 2-4 millió verejtékmirigy található, és a Nemzetközi Hiperhidrózis Társaság szerint ezek többsége „ekkrin mirigy”.

„Az ekkrin verejtékmirigyek azok, amelyek a vizet az izzadságban termelik, amikor a testünk forró”

– mondta a HuffPostnak Dr. Dee Anna Glaser, szakvizsgázott bőrgyógyász és a Nemzetközi Hiperhidrózis Társaság elnöke.

„Ennek az izzadságnak az a fő célja, hogy a testhőmérsékletet lehűtse azáltal, hogy elpárologtatja és leadja a hőt.”

Ha olyan dolgokat eszel vagy iszol, amelyek növelik a testhőmérsékletet, vagy a szervezetet keményebb munkára késztetik, ez stimulálhatja az ekkrin verejtékmirigyeket, és extra izzadtságérzetet okozhat.

Izzadást okozó összetevők

1. Fűszeres ételek

A csípős szósztól kezdve a jalapeño paprikáig a fűszeres ételekben mind található egy kapszaicin nevű vegyület, amely extra „rúgást” ad – magyarázta Amy Kimberlain, regisztrált dietetikus és az Academy of Nutrition and Dietetics szóvivője.

„A kapszaicin az idegreceptorokhoz kötődik, amelyek jeleket továbbítanak az agyunknak, és ez hőérzetként jelentkezik”

– magyarázta.

„A testünk ekkor megpróbálja lehűteni magát, így ezáltal izzadunk.”

2. Forró italok és ételek

Kimberlain azt is hozzátette, hogy egy csésze forró kávé vagy egy tál meleg leves elfogyasztása megemeli a szervezet belső hőmérsékletét. Amikor a hőmérsékletünk megemelkedik, az ekkrin mirigyek izzadságot bocsátanak ki, amely párolgás közben lehűti a testedet.

3. Alkohol

Talán te is észrevetted már, hogy egyesek arca vörös és kipirult lesz sör, bor vagy koktélok fogyasztása után. Ez azért van, mert az alkohol hatására a szívverés megemelkedik, és a bőrben lévő erek kitágulnak.

„Ez a bőr kipirulását és a testhőmérséklet kezdeti emelkedését okozhatja, ami több izzadáshoz vezethet”

– tette hozzá Ansari.

4. Koffein

A koffeintartalmú ételek és italok (mint például a kávé, a fekete tea és az energiaitalok) stimulálják a központi idegrendszert, ami aktiválja a verejtékmirigyeket.

„Ha ez egy csésze forró kávé, a hő is hozzájárul a testhőmérséklet emelkedéséhez, és fokozhatja az izzadság felszabadulását”

– magyarázta Kimberlain.

5. Húsok

A „húsizzadás” az, mikor a magas fehérjetartalmú húsok (például a steakek és a grillezett húsok) emésztése több időt és energiát vesz igénybe a szervezetben, ezért az fokozza az izzadást.

Nyitókép: Shutterstock