Egy olvadó gleccser az Északi-sarkvidéken

Az Északi-sark hamarosan szabadjára engedheti a következő halálos járványt

A koronavírus-járvány lecsengése után úgy tűnik, továbbra sem szabad hátradőlnünk, hiszen a globális felmelegedés következtében az Északi-sark olvadó gleccserei könnyedén szabadjára engedhetik a következő halálos vírust. Mennyi ennek az esélye és miért történik ez?

A tanulmány alapjaként a tudósok az Északi-sarkkörtől északra fekvő legnagyobb térfogatú tó, a Lake Hazen üledékéből és a mellette lévő talajból szerzett mintákat vizsgálták. Az ezekben talált DNS- és RNS-szegmensek szekvenálásával igyekeztek elkülöníteni egymástól a különböző vírusállományokat.

Folytatásképp a környék növény- és állatvilágát tanulmányozva modelleket készítettek azzal kapcsolatban, hogy milyen eséllyel terjedhetnek át ezek a kórokozók más fajok egyedeire.

Evolúciós szempontból a vírusok könnyebben fertőzik meg az elsődleges gazdájukhoz hasonló gazdatesteket. Ezért van az, hogy sok emberre veszélyes vírus nem terjed át mondjuk a háziállatokra vagy más élőlényekre. Az újonnan kapott eredmények azt sugallják, hogy a gleccserek egyre növekvő lefolyása nagyobb eséllyel vezet ahhoz, hogy a vírusok átugorjanak eltérő szervezetekbe is.

Az átterjedési kockázat esélye azonban eltérő volt a talaj- és az üledékmintákban. A földben az átterjedési kockázat egy bizonyos pontig növekedett, majd csökkenni kezdett, ezzel szemben a tóüledékben a mért szint fokozatosan emelkedett tovább. Szakértők szerint ez azzal magyarázható, hogy a felgyorsult lefolyás miatt több szerves anyag kerül a vizekbe, mint a szárazföldbe.

„Amennyiben az éghajlatváltozás a potenciális vírusvektorok és rezervoárok — fertőző források, amikben a kórokozók természetes módon élnek és szaporodnak — faji hatókörét is észak felé tolja el, akkor a Magas-sarkvidék termékeny talajává válhat az újonnan megjelenő járványok számára”

— írták a tanulmányban.

Egy olvad\u00f3 gleccser az \u00c9szaki-sarkvid\u00e9ken

Fotó: Unsplash/Mathieu Perrier

„Az éghajlat változásával az Északi-sarkvidék mikrobioszférájának anyagcsere-aktivitása is eltolódik, ami viszont számos ökoszisztéma-folyamatra, például az új kórokozók megjelenésére is hatással van"

— olvashatjuk a kutatók szavait a ScienceAlert cikkében.

A gleccserek olvadása mellett van még egy tényező, ami új halálos vírusokat szabadíthat rá a világra. Ez nem más, mint az állatok vándorlása. A globális felmelegedés miatt — és mert az emberiség folyamatosan írtja a természetes élőhelyeket — a különböző fajok elhagyják régi otthonukat, ezzel közelebb kerülve a lakott területekhez.