Jég

Az edzés utáni​ jeges fürdőzés nyolc pozitív hatása a szervezetre

Bár az edzések utáni jeges fürdők nem mindenkinek hangzanak csalogatóan, a szakértők szerint viszont nagyon egészségesek és hasznosak. Többek között segítik a vérkeringést és csökkentik a kellemetlen izomfájdalmat is. Alábbi cikkünkben ennek a módszernek gyűjtöttük össze néhány pozitív hatását, melyek miatt érdemes lehet belevágni.


1. Segít az izmok regenerálódásában

A jeges fürdők során az erek összeszűkülnek, majd a kiszállást követő hőmérsékletváltozás hatására újra kinyílnak. Ez a folyamat hasznos lehet edzések után, mikor az izmoknak szükségük van a gyorsabb regenerációra, ugyanis a gyorsabb gyógyuláshoz szükséges extra oxigén és tápanyag is gördülékenyebben áramlik.

2. Enyhíti az izomfájdalmat

Bizonyítékok támasztják alá, hogy az intenzív edzés után az izomláz jelentősen csökkenthető egy kád hideg vízzel. Nagyon kellemetlen lehet a felhevült test számára, viszont a következő napok nehézségeit egyszerűen meg lehet spórolni ezzel a módszerrel.

3. Lehűti a testet

Ez talán a legegyértelműbb előny, viszont nagyon lényeges. Egy tanulmány szerint a fagyos zuhany és a jeges fürdő jobb vérkeringést idéz elő, melynek több egészségügyi haszna is lehet.

4. A mentális egészséget is javítja

Sokan nem gondolnák, viszont a hideg víznek rengeteg mentális előnye van. Első alkalomra kellemetlen, mi több, fájdalmas is lehet az ilyen tusolás, viszont hosszútávon megtanít a helyes légzési technikára és az önmegnyugtatásra. Kialakítja a hideggel szembeni toleranciát, ezek a tulajdonságok pedig sportban és az élet egyéb területein is alkalmazhatóak.

5. Jobb alvást eredményez

A hidegérzet pozitív hatással van a központi idegrendszerre, mely hosszú távon könnyebb és jobb minőségű alváshoz vezet. Ez mindenképp az ember előnyére válik.

6. Csökkenti a sérülések kockázatát

Mint azt az előző pontokban felvázoltuk, a hideg fürdő csökkenti a fájdalomérzetet, valamint az izmok regenerációját is serkenti, ezáltal kisebb az esély a nagyobb sérülésekre.

7. Felkészít a következő edzésre

A jövőbeli sikerekre, így a másnapi edzésre is nagyobb lendületet ad, valamint a csökkentett fájdalommal jobb eredményeket lehet produkálni. Mindezek mellett a hideg víznek ébresztő hatása van, ezért csinálnak sokan fagyos zuhanyzást reggelente.

8. Erősíti az immunrendszert

Azok az emberek, akik hideg vízzel tusolnak, majdnem 30 százalékkal kisebb valószínűséggel betegednek meg. Ezt tudományos bizonyítékok is alátámasztják, hiszen fejleszti a szervezet ellenállóképességét. Az első alkalmaknál valószínű a megfázás, de hosszabb idő elteltével a mínusz fokokban is kevesebb náthára lehet számítani.


Nyitókép: Unsplash/Osman Rana
Forrás:
Byrdie