Pohár whiskey jégkockákkal fekete háttéren

Tényleg megbetegíthet az éttermi jégkocka?

Az otthoni készítésű jégről pontosan tudjuk, miből és hogyan lett, de ha beülünk valahova enni-inni, már nem ilyen egyértelmű a helyzet.

Akkor merülnek fel problémák, ha a jégkészítés mechanizmusa nem higiénikus, vagy ha valaki piszkos kézzel nyúl a jéghez. Dr. Bryan Quoc Le élelmiszertudós kifejtette, hogy a helytelenül kezelt jég a kiszolgálók vagy szakácsok kezéről penészgombát, baktériumokat és vírusokat vehet fel, amelyek betegséget terjesztenek, akárcsak bármely más élelmiszer.

„A jég a levegőből vagy a tárolóedényből is felvehet mikroorganizmusokat, ha nem megfelelően mossák és tisztítják.”

A jéggépekben penészesedés alakulhat ki

Ha több száz vagy ezer embert kell kiszolgálni, az egyes jégtálcák nem lesznek elegendőek. Ehelyett a bárok, éttermek, szállodák, kórházak és még az idősotthonok is jéggépeket használnak, amelyek kockákat és táblákat adnak ki.

Mint a legtöbb gépet, ezeket is tisztítani és sterilizálni kell, mondja Le.

„Ha magában a jéggépben bármilyen potenciális szennyeződés van, az átterjedhet a termelt jégre. Ilyen például a csővezetékekben vagy a szívócsövekben lévő penész és baktériumok”

– magyarázza.

Megan, egy vendéglátóipari csoport névtelenséget kérő HR-tanácsadója szerint a jéggépek a konyhai berendezések közül a legritkábban tisztított darabok közé tartoznak.

Rengeteg olyan munkahely volt, ahol több mint egy évig dolgoztam, és nem emlékszem egyetlen olyan alkalomra sem, amikor a jéggépet valaha is kitakarították volna. Egyetlen egy helyen tisztították meg, mégpedig azért, mert elromlott. Ez nem volt a pultosok kötelessége, így nem is volt beírva a heti/havi/éves takarítási ütemtervbe.

Ha senki sem takarítja vagy gondozza a jéggépet, akkor a penész elszaporodik, vagy a gép tönkremegy.

Le elmondása szerint az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) előírja, hogy a jéggépeket évente legalább két-négy alkalommal kell tisztítani és sterilizálni.

„A nagyobb igénybevételű jéggépeket esetleg havonta egyszer kell tisztítani. Az indoklás szerint a vízből bejutó mikroorganizmusok biofilm-felhalmozódást hozhatnak létre, vagy ha kemény víz kerül a jéggépbe, akkor az vízkő képződhet, amely megszűri és megtartja a baktériumokat és a penészgombákat. Ezek idővel toxinokat és spórákat termelhetnek, amelyek a jeges vízbe szivárognak.”

A smoothie-k, jégkásák és fagyasztott alkoholos italok sajnos felkerülnek a megfigyelési listára. A gépekből származó táblákat és rágójeget gyakran használják fel ezeknek az italoknak a keveréséhez, ami azt jelenti, hogy a piszkos gépekből származó penész beléjük kerülhet.

A jégben lévő penész légúti megbetegedéseket és allergiás reakciókat okozhat. A penész táplálékforrásként is szolgálhat más patogén baktériumok és mikroorganizmusok számára, amelyeken szaporodhatnak. Számos ilyen fertőzésről számoltak be.

Az Ohio állambeli Clevelandben öt kórházban és két idősotthonban végzett 2018-as vizsgálat 64 jéggépben talált baktérium- és élesztőgomba-szennyeződést, ami gram-negatív bacilusok és Candida-fertőzés kitörését okozta. Egy finnországi jéggépben szivárgó szellőzőszelep miatt 154 ember betegedett meg norovírusban 2016-ban, egy 2002-es tanulmány pedig jéggépeket talált, amelyek mycobacterium fortuitum járványt okoztak a New York-i Greenwich Village-ben található St. Vincent's Hospital and Medical Centerben.

Bár a kórokozók eltérőek lehetnek, a jéggépes járványok gyakran okoznak hányást, hasmenést, gyomorgörcsöket, lázat, hányingert és véres székletet Le szerint.

Mivel az italokat jellemzően nem hozzuk összefüggésbe az élelmiszer eredetű megbetegedésekkel, lehetséges, hogy több olyan eset van, amelyet nem jelentenek be.

Az elromlott, penészes jéggépekről és a piszkos kereskedelmi jégről szóló rémtörténetek ellenére Le szerint nem kell túlságosan aggódnunk.

„A jéggépek általában elég biztonságosak, amíg rendszeresen ellenőrzik és fertőtlenítik őket. Ez nem jelent komolyabb aggodalmat a szennyezett élelmiszerekből származó tényleges élelmiszerfertőzéses járványokhoz képest, és a szennyezett jég okozta élelmiszer-járványok nem túl gyakoriak Észak-Amerikában.”

Ha extra biztonságban akarunk lenni, érdemes olyan létesítményeket keresni, amelyekben kéz nélküli vagy érintésmentes adagolók vannak, mivel ez korlátozza a más élelmiszerekkel való keresztszennyeződés kockázatát.

(HuffPost)

Nyitókép: Shutterstock