Lányának esti mesét olvasó anya

Ha ezt a 3 dolgot lefekvés előtt megteszed, jól fogsz aludni

Sokak számára nehézséget okoz időben lefeküdni, majd elaludni. Az alábbi, három lépéses módszer azonban segíthet.

Az úgynevezett Power-Down Hour a nap utolsó órájában végzett, egyszerű, háromlépéses rituálé. A Michael Breus, amerikai klinikai pszichológus és klinikai alvásszakértő által kitalált folyamat azzal kezdődik, hogy megváltoztatjuk, hogyan gondolkodunk egyáltalán az elalvásról.

Bár a legtöbben irigyeljük azokat az embereket, akik azt mondják, hogy azonnal elalszanak, amint a fejüket a párnára hajtják, legtöbbünk számára az alváshoz való eljutás hosszabb folyamat.

Breus szerint van néhány fontos dolog, amit megtehetünk a lelassulás, majd megállás érdekében, hogy aztán könnyebben menjen az alvás. Az első lépés a jó alvási környezetet biztosítása. Fontos, hogy a hálószoba és az ágy hívogató hely legyen, ezért csökkentsük a rendetlenséget és az elektronikai eszközöket, és tegyük a szobát olyan sötétté, amennyire csak tudjuk. Állítsuk be a hőmérsékletet 18-24 fok közé – egy hűvös szobában jobban alszunk.

Emellett érdemes beállítani egy „lefekvés előtti ébresztőt”, amely emlékeztet minket, amikor itt az ideje lefeküdni. Ha minden nap nagyjából ugyanabban az időpontban fekszünk le és kelünk fel, az óriási különbséget jelent abban, hogy könnyebben tudunk elaludni a szükséges pihenés során, figyelmeztet Breus.

Ha már rendbe tettük a hálószobát, próbáljuk ki a Power Down Hour rutint.

1. Lefekvés előtti feladatok elvégzése

Az első 20 percet olyan feladatokkal töltsük, amelyeket még lefekvés előtt meg kell csinálnunk. Ezek közé tartozhatnak olyan a másnap uzsonna vagy ebéd becsomagolása, a ruhák kiteregetése vagy az edények bepakolása a mosogatógépbe, és egyéb házimunkák.

2. Következő 20 perc: higiénia

Ez magában foglalja a fogmosást, az arcmosást stb. Egy gyors fürdőt vagy zuhanyt is vehetünk, mindkettő segíthet ellazulni. Breus azt javasolja, hogy kapcsoljuk le a villanyt, ami jelzi az agyunknak, hogy ideje elkezdeni felkészülni az alvásra.

3. Az utolsó 20 perc: kellemes és pihentető tevékenységek

Fejezd be a kikapcsolódást azzal, hogy valami olyan pihentető dolgot csinálunk, amit kifejezetten szeretünk. Ez lehet egy könyv olvasása, meditáció, ima, naplóírás, lágy, nyugtató zene hallgatása, vagy ezek valamilyen kombinációja.

Még ha úgy is gondoljuk, hogy az kellemes vagy akár pihentető is, nem ez a megfelelő idő a közösségi média nézegetésére, vagy a hírek olvasására, esetleg egy horror megnézésére. Általánosságban elmondható, hogy az erőteljes érzelmek nem segítenek elaludni.

(Inc.)

Nyitókép: Shutterstock