Valaki egy tál édességet tart a kezében

Egészségesebb beosztani a kapott édességeket? Fogászok mást mondanak

A gyereknevelés egyik nagy kérdése, hogy melyik a jobb választás: ha a fiatalok egyben elfogyasztják a kapott édességeiket, vagy hogyha beosztják azokat. Ez a téma talán halloween idején még fontosabb. Alábbi cikkünkbe szakértők tanácsait gyűjtöttük össze.

A fogorvosok az esetek többségében megpróbálják lebeszélni az embereket a túlzott édességfogyasztásról, azonban nem szabad rögtön aggodalomba esni, ha néha gyorsabban kimerül a készlet. Halloween környékén a szülők csökkenthetik gyermekeiknek a fogszuvasodás és a későbbi cukorbetegség kialakulásának valószínűségét, ha egy bizonyos édességtípus felé hajlanak az ünnep alatt.

Néhány hozzáadott cukrot tartalmazó édesség, például a nyalóka, sokkal rosszabbat tesz a fogaknak, mint más finomságok. A probléma forrása, hogy az édes anyag sokkal tovább marad a szájban és a fogakon, így több időn keresztül képes károkat okozni. A csokoládé viszont gyorsan szétolvad, így kevesebb problémával jár együtt.

A szakértők meglátásai alapján az étcsoki sokkal egészségesebb ebből a szempontból a tejes változatnál, mivel általában kevesebb cukrot tartalmaz.

Néhányan azt gondolják, hogy a csipsz vagy a perec jobban hozzájárulnak a fogak éppen tartásához, ellenben a megoldás nem ilyen egyszerű. Fogászok meglátásai alapján ezek a keményítőtartalmú nassolnivalók összetett szénhidrátokban gazdagok, melyek egyszerű cukrokká bomlanak le.

Egy doboz \u00e9dess\u00e9g

Fotó: Unsplash/Denny Müller

„Az emberek nem gondolják, hogy ezek az élelmiszerek különösen károsak, pedig azok. Belekerülnek a fogak harapófelületébe, és ott ülnek meg, vagy az íny vonalán, majd hosszú ideig ott maradnak"

— olvashatjuk egy szakértő szavait a Medical Xpress cikkében.

A probléma kezelésére az a legjobb módszer, ha az édességadagot — melyeket például halloween alkalmával gyűjtenek — több hétre beosztják. Ennek ellenére nem kell megijedni, ha mondjuk az ünnepek alatt egy kicsivel több cukor fogy el napi szinten. A szülőknek viszont ki kell dolgozniuk egy működőképes rendszert gyermekeiknek, amely megtervezésében a fiataloknak is részt kell venniük.

Ez azért fontos, mert az elriasztónak szánt vélemények hangoztatása, illetve a szigorú tiltás csak még kívánatosabbá tehetik az édességeket a gyerekek számára.

„Véleményem szerint, ha túlzottan korlátozzuk a gyerekeket ezektől a finomságoktól, akkor, amikor önálló életet kezdenek és saját döntéseket hoznak, lázadni kezdenek és túlzásba viszik az élvezeteket".

— mondta Brenda L. Branson, fogorvos.

Nyitókép: Shuttertsock