Bridget Jones

Miért jobb a karácsonyi készülődés, mint maga az ünnep?

Van, aki már szeptembertől elkezdi a visszaszámlálást, másnál már novemberben áll a karácsonyfa és javában készül az ünnepekre. Aztán eljön december 24-e, és vele együtt egy fura, melankolikus hangulat. Ismerős?

Sok családban hetekig tartó tervezés, logisztika és az ünnep várakozása előzi meg a karácsonyt. 24-én a szűk család, 25-én a szülőkkel és a nagyszülőkkel, 26-án pedig a távolabbi rokonokkal folytatódik az ajándékozás. Aztán mintha elvágták volna. A hosszan tartó készülődést az üresség érzése váltja fel sokaknál, miután úgy érzik, nanomásodpercek alatt telt el a karácsony és a szabadság.

A várakozás pszichológiája

Dr. Sanam Hafeez és Dr. Jenny Yip pszichológusok erről a jelenségről adtak magyarázatot a Byrdie nevű lapnak.

„A várakozás lehet a kulcsfontosságú hajtóerő abban, hogy motiváld magad, hogy túlélj, miközben olyasvalamire vársz, ami optimizmussal tölti el a jövőt. Ha nehezen birkózol meg a múlttal vagy a jelennel, a következő lépések előrejelzése segíthet túljutni ezen. Vagyis, a pozitív várakozás különösen hasznos eszköz lehet az élet bonyolult dolgain való átvészeléshez"

– mondja Hafeez.

„Az ünnepek tervezése célt és értelmet ad az embereknek. A legtöbb ember számára ez lehetőséget ad arra, hogy kihasználják kreatív energiájukat és várják a szórakoztató vagy tartalmas eseményt"

– teszi hozzá Yip.

Mikor egy jövőbeli esemény elé nézünk, az serkenti a limbikus kérget, ahonnan a boldogság és az izgalom ered. Ezenkívül beindítja a dopamin felszabadulását, a jutalomalapú élvezethez kapcsolódó hormont – magyarázza Hafeez.

A szakember egy 2017-es tanulmányt idéz, amely 40 résztvevő agyát vizsgálta MRI-vizsgálat során. A kísérleti személyeket arra kérték, hogy gondoljanak egy pozitív, közelgő eseményre, az eredmények pedig azt mutatták, hogy „a kétoldali mediális prefrontális kéreg (MPFC) aktiválódott a semleges eseményekhez képest a pozitív eseményekre való várakozás során, és az MPFC fokozott agyi aktivációja magasabb szintű jólléttel társult.

Egy másik, 2018-ban készült tanulmány azt találta, hogy szebb jövőt képzelni magunknak az életünk személyes értelmének erősebb megérzésével járt együtt. Mindez azt jelenti, hogy a jövőben várt események pszichológiailag javíthatják általános jóllétünket a jelenben.

„Az ünnepek kiváló példái annak, hogy nosztalgikus emlékek keletkeznek, és figyelemelterelőként használják őket, hogy legyen mire számítani az év legnehezebb időszakaiban. Az ünnepek alatti minden elvárás és stressz mellett a hálaadásnapi vacsorára való gondolás vagy a családdal és a barátokkal való időtöltés segíthet a boldogabb gondolatok előidézésében. Még akkor is, ha nagyon óvatosak vagyunk a koronavírus-járvány miatt és korlátozott számban találkozunk másokkal, a kapcsolattartás, az ünnepi étkezések, ajándékot adni és kapni, sőt a zene is elég lehet a komor gondolatok felvillanyozására"

– teszi hozzá Hafeez.

Nyitókép: Pinterest