Különböző ételek hosszú asztalon

Ezt a 6 ételt még messziről is kerüljük el

Egy ételmérgezési szakértő összeállította a listát, amin azok az ételek szerepelnek, amiket sosem enne meg, mert károsak az egészségre.

1. Nyers osztriga

Lehet, hogy az óceán egyik legfinomabb ajándéka, de a nyers kagylókkal közvetlenül összefüggő ételmérgezéses esetek nagymértékben megszaporodtak. Ennek oka a globális felmelegedés és a tenger hőmérsékletének emelkedése, ami elősegíti a mikrobák szaporodását, amelyek viszont bekerülnek a táplálékláncba, ezt pedig az osztrigán keresztül nyersen fogyasztják.

Az FDA iránymutatása szerint forraljuk fel 3 percig a feltört osztrigát, süssük olajban 190 °C-on 10 percig, vagy süssük 232 °C-on 10 percig.

2. Előre vágott bogyók és gyümölcsök

A felvágáshoz szükséges extra feldolgozás miatt több kézen mennek át, és hosszabb a táplálékláncuk, ami azt jelenti, hogy nagyobb az esélye a szennyeződés bejutásának.

Minden gyümölcsöt alaposan meg kell mosni és ledörzsölni folyó víz alatt, mosószer vagy szappan nélkül, még akkor is, ha a héját kidobjuk. A mikrobák és baktériumok szennyezhetik a gyümölcs húsát, amikor felvágjuk őket.

3. Nyers babcsíra

A nyers babcsírák az elmúlt években számos szalmonella-járványért felelősek, mivel a termesztésük meleg körülményei gyakran érzékenyek a baktériumok kitörésére. A babcsírát nyersen is nyugodtan fogyaszthatjuk, de előtte alaposan meg kell mosni. Gyermekek, várandós nők és legyengült immunrendszerűek azonban kerüljék a fogyasztásukat a biztonság kedvéért.

4. Nyers steak

A nyers és közepesen nyers steak káros baktériumokat rejthet magában, az USA Mezőgazdasági Minisztériuma azt javasolja, hogy ne együnk vagy kóstoljunk nyers vagy rosszul átsütött húst.

5. Nyers tojás

A '80-as és '90-es évek tele voltak szalmonellajárványokkal, amelyekre sokan még ma is emlékeznek, és bár a kockázat ma sokkal alacsonyabb, mint akkor, a nyers vagy nyers tojás még mindig kockázatot jelent. Különösen az idősek, az immunhiányos és a várandós nők számára.

6. Nem pasztőrözött tej

A kezeletlen tej az egyik legkockázatosabb élelmiszer, amelyet fogyaszthatsz. A nem pasztorizált tej olyan káros baktériumokat hordozhat, mint például a Brucella, a Campylobacter, a Cryptosporidium, az E. coli, a Listeria és a Salmonella. Ugyanez igaz a tehén-, juh- és kecsketejre is.

(Fine Dining Lovers)

Fotó: Shutterstock