Ez a minden nap fogyasztott ital meghosszabbítja az életünket
A kávé kapott már hideget és meleget is, ám most legújabban azt az eredményt találták a hatásait vizsgáló tudósok, hogy aki naponta egy csésze hagyományos vagy koffeinmentes kávét elfogyaszt, az közel 20 százalékkal csökkenti a halálozás kockázatát – olvashatjuk a hamuesgyemant.hu írásában. A kávéfogyasztás ugyanis jelentősen csökkenti a a vesebetegség, a rák, a cukorbetegség, a szívbetegség és a stroke esélyét.
A vizsgálat igen nagyszabású volt, a kávé hatásait vizsgálók közt az eddigi legnagyobb, hiszen 16 éven át követtek nyomon több mint 185 ezer, 45-75 éves embert. Arra is figyeltek, hogy különböző népcsoportok keveredjenek össze a kutatásban, és az emberek életmódja is jelentős eltéréseket mutasson. A különböző népességcsoportokban megfigyelhető hasonló mintázat erősebb biológiai alátámasztást ad annak az érvelésnek, hogy a kávé jót tesz, akár fehér, afroamerikai, latin-amerikai vagy ázsiai az ember.
Fotó: Jeremy Yap/Unsplash
Ebből a kutatásból az egyelőre nem derült ki, hogy a fekete ital pontosan melyik összetevőjének tulajdonítható ez a sok jótékony hatás, azt azonban már eddig is tudni lehetett, hogy a benne lévő antioxidánsok, a fenolok rendkívül fontos szerepet játszanak a rák kialakulási esélyének csökkentésében. Azt pedig már korábbi tanulmányok is kimutatták, hogy a kávéfogyasztás összefügg a Parkinson-kór, a rák, a májbetegségek és a 2-es típusú cukorbetegség alacsonyabb kockázatával, viszont olyan eredmények is születtek, miszerint a túlzásba vitt kávéfogyasztás növeli a demencia esélyét.
További fontos tanács az Egészségügyi Világszervezettől (WHO): mindig várjuk meg, amíg a kávénk kissé lehűlt, mivel a túlzottan forró italok fogyasztása hosszú távon nyelőcsőrákot okozhat.
Nyitókép: Gian Cescon/Unsplash
- 6 ok, amiért jót tesz a szervezetnek a csokoládé - IN ›
- Fejfájást okoz a koffein? Így előzd meg! - IN ›
- Egyre rosszabb lehet a kávé íze - IN ›
- Ez lehet az oka a feketekávé iránti szenvedélynek - IN ›
- 11 népszerű tény és mítosz a koffeinről - IN ›
- Egy jó kávét? – A kávézás 4 pozitív egészségügyi hatása - IN ›
- A kávéfogyasztók tovább élnek, nem kávézó társaiknál - IN ›