A kávékészítés szakaszai

Világszinten lényeges változások következnek be a kávézás terén

A globális felmelegedés következtében a kávétermesztés bonyolultabbá válik a jövőben, hiszen megfelelő hőmérséklet és páratartalom szükséges hozzá. Éppen ezért a szakértők alternatív, fenntartható módszereken gondolkoznak. Ezek közül az egyik leghatékonyabbnak a szintropikus gazdálkodás tűnik.


A szintropikus gazdálkodási modellt Ernst Götsch svájci gazdálkodó és kutató fejlesztette ki. A folyamat lényege, hogy a gazdák a különböző munkafolyamatokat a növények és a környező élővilág egyensúlyához igazítva végzik. Míg egyes mezőgazdasági modellek a terméshozam növelésére összpontosítanak, Ernst rámutatott, hogy a szintrópikus gazdálkodás az élelmiszertermelés természetesebb és fenntarthatóbb módszereit ösztönzi.

Ennek a módszernek az első lépése, hogy különböző fákat és növényeket egy adott területen kell ültetni a biológiai sokféleség élréséért, valamint tudni kell azt, hogy minden állat, madár, rovar és mikroorganizmus is létfontosságú szerepet játszik az ökoszisztémában.

Egy szakértő szerint a bőséges terményhez figyelembe kell venni, hogy egy-egy lépés milyen hatásokkal lehet a természetre. A hagyományos mezőgazdaságban sokszor az erőforrások okozzák a legnagyobb problémát, például a víz, a tápanyagok és a természetes fény egyensúlyának felbomlása.

Ehhez képest a szintetikus gazdálkodással kapcsolatos problémák jellemzően abból adódnak, hogy nem ismerik, miként lehet ezeket a módszereket hatékonyan végrehajtani. A Perfect Daily Grind cikkében így beszélnek ennek a típusnak a gyakorlatáról:

"Mindig a következő lépést keressük. Figyelembe kell vennünk, hogy mi válik a növények javára. Mindig a természettel egyensúlyban termesztünk, metszünk és szüretelünk.”

Sok földművelő számára egyelőre nem opció a váltás, hiszen a több fa ültetése és életben tartása eltérő gondozást igényel, melyhez a kezdetekkor sokkal több anyagi befektetés szükséges. Ellenben a kezdeti nehézségek után bőségesebb termés várható, valamint az ízek tekintetében is jelentős javulást ígérnek a szakértők.