
Éttermi színvonalú házias ételek otthon? Egy séf most elárulta titkos receptjeit
Ropogós rántott csirke, selymes szószban fürdő gnocchi és aranybarnára sült krumplilángosok – ezekkel az ételekkel Jemma Harrison amerikai séf bebizonyítja, hogy a csúcsgasztronómia is lehet otthonos és szívből jövő.
A klasszikus kijevi csirkét újragondolva Jemma Harrison ropogós panko morzsába forgatott, citromos-fokhagymás vajjal töltött csirkemellet készít. A titok? Egy gyors sós pác, ami szaftosan tartja a húst, és a frissen olvasztott zöldfűszeres vaj, amely a forró csirke tetején lassan olvadva szinte szószként szolgál.
„A zsidó konyhán nőttem fel, ahol mindig minden rántott volt. Ez a verzió viszont már a felnőttkori énem – nosztalgikus, de elegáns.”
Tálalási tipp: friss salátával és citromkarikával – mert a legegyszerűbb párosítások működnek a legjobban.
Hozzávalók (2 főre):
A páchoz (brine):
- 300 ml víz
- 9 g só (a víz súlyának kb. 3%-a)
- 1 fehér hagyma, szeletelve
- 4 ág friss kakukkfű
- 10 fekete borsszem
- 10 koriandermag
- 1 fokhagymagumó – félbevágva (az egyik fél héjastul, a másik meghámozva)
A csirkéhez:
- 2 db csirkemellfilé bőrrel, csontosan (ún. „supreme” rész)
- Liszt a panírozáshoz
- 2 tojás
- 1-2 ek tej
- Panko morzsa
- 20 g frissen reszelt parmezán
- 1 ág kakukkfű, levelei leszedve
- Só
- Bőséges mennyiségű semleges olaj (napraforgó vagy repce) a sütéshez
A fokhagymás vajhoz:
- 100 g szobahőmérsékletű vaj
- 10 g petrezselyemlevél
- Fél fokhagymagumó, meghámozva
- 1 citrom reszelt héja és leve
- Só, frissen őrölt bors ízlés szerint
Elkészítés:
-
Pác (brine): A vizet forraljuk fel a sóval, majd amikor a só feloldódott, hűtsük vissza jégkockákkal. Adjuk hozzá a hagymát, a kakukkfüvet, a fűszereket és a fél fokhagymagumót. Hagyjuk teljesen kihűlni.
-
A csirkemell előkészítése: A csirkemelleket két sütőpapír közé helyezve, klopfolóval vagy sodrófával óvatosan verjük egyenletes vastagságúra (ne túl vékonyra).
-
Pácolás: A lehűlt pácba tegyük bele a csirkemelleket, és hűtőben pihentessük 1 órát.
-
Fokhagymás vaj: A petrezselymet forró vízben 10 másodpercig blansírozzuk, majd jeges vízbe tegyük, és nyomjuk ki a levét.
Turmixgépben dolgozzuk össze a vajjal, fokhagymával, citromhéjjal és -lével, sóval, borssal. -
Panírozás: Készítsünk elő három tálat: lisztet, tojást (tejjel felverve), és a panko-parmezán-kakukkfű-só keveréket.
A csirkét forgassuk először a lisztbe, majd a tojásba, végül a panko morzsába. -
Sütés: Hevítsük az olajat 180°C-ra, és süssük a csirkét 6-8 percig aranybarnára. Itassuk le róla a felesleges olajat papírtörlőn.
-
Tálalás: A forró csirkére kanalazzunk egy adag fokhagymás vajat, és hagyjuk ráolvadni. Tálaljuk citrommal és friss salátával.
A biszk, vagyis a sűrű, fűszeres rákalaplé itt egy luxus hatású, mégis házias étel alapja. Harrison a gnocchihoz a héját is felhasználja – a krumplihéjakból ropogós chips lesz a tetejére.
Hozzávalók (2 főre):
A gnocchihoz:
- 500 g lisztes burgonya
- 1 tojássárgája
- 100 g finomliszt (szükség szerint több vagy kevesebb)
- 30 g reszelt parmezán (opcionális)
- Só
A rákszószhoz:
- 300 g rák- vagy langusztahéj
- 1 sárgarépa, apró kockákra vágva
- 1 zellerszár, aprítva
- 1 kis édeskömény, aprítva
- 1 salotta vagy kis hagyma, aprítva
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kis chili (mag nélkül, ha enyhébben szeretnénk)
- 1 ek paradicsompüré
- 100 ml fehérbor
- 1-1 tk édeskömény-, koriander- és borsmag
- 4 ág kakukkfű
- 200 g aprított konzervparadicsom
- 300 ml víz
- Pár csepp tejszín (opcionális)
- Olívaolaj
A sült paradicsomhoz:
- Egy marék paradicsom, félbevágva
- 2 gerezd fokhagyma, összetörve
- Kakukkfűágak
- Olívaolaj, só
A tálaláshoz:
- 100 g főtt fehér rák- vagy kagylóhús
- A sült burgonyák héja, ropogósra sütve
- Apróra vágott snidling vagy édesköményzöld
Elkészítés:
-
Paradicsom sütése: 130°C-os sütőben 1 órán át süssük az olívaolajjal, fokhagymával és kakukkfűvel összeforgatott félbevágott paradicsomokat.
-
Burgonyák sütése: A héjas krumplit 200°C-on süssük puhára (kb. 1 óra). A héjat tegyük félre, a belsejét törjük át forrón.
-
Gnocchi tészta: A meleg burgonyához adjuk a tojássárgáját, sót, parmezánt és annyi lisztet, hogy puha, de nem ragadós tésztát kapjunk.
Formázzunk belőle kis hengereket, vágjuk falatnyi darabokra, enyhén lisztezzük, és tegyük félre. -
Ropogós héj: A félretett burgonyahéjat olajjal és sóval összeforgatva süssük ropogósra 200°C-on.
-
Szósz: Az olívaolajon pirítsuk meg a rákpáncélt, majd adjuk hozzá a zöldségeket, fokhagymát és chilit. Karamellizáljuk, adjuk hozzá a paradicsompürét, fűszereket, majd öntsük fel borral. Pároljuk, majd adjuk hozzá a paradicsomot és a vizet. 30-40 perc főzés után szűrjük le, és forraljuk selymesre. Tejszínnel dúsíthatjuk.
-
Gnocchi főzése: Lobogó, sós vízben főzzük ki, amíg fel nem jön a víz tetejére. Szedjük ki, és forgassuk olívaolajba.
-
Tálalás: A szószt forraljuk össze a sült paradicsommal és a gnocchival, végül adjuk hozzá a rákot, hogy csak átmelegedjen. Szórjuk meg ropogós burgonyahéjjal és snidlinggel.
Ez az étel maga a tökéletes egyensúly: ropogós burgonya, sós szardella, kesernyés vörös cikória és krémes tojássárgája. A séf szerint a trükk az arányokon múlik – mennyi citrom, mennyi paprika, mennyi só.
Hozzávalók (2 főre):
A latkeshez:
- 3 közepes burgonya, meghámozva
- 1 fehér hagyma
- 2 gerezd fokhagyma, reszelve
- 1 tojás
- 100 g vaj
- 2 ág kakukkfű
- 30 g morzsolt macesz vagy zsemlemorzsa
- Só
- Semleges olaj a sütéshez
A szardellamajonézhez:
- 4-5 szardellafilé
- 1 gerezd fokhagyma
- 150 g majonéz
- 1-2 ek citromlé
- Só, füstölt paprika ízlés szerint
A salátához:
- 1 kisebb fej vörös cikória, vékonyan szeletelve
- Aprított snidling
- Pácolt lilahagyma (ecetes, enyhén sós)
- Citromos vagy ecetes vinaigrette
A tálaláshoz:
- 2 lágytojás (6 perc főzés után azonnal jeges vízbe tenni)
- Frissen reszelt parmezán
Elkészítés
-
Burgonyaalap: A burgonyát és a hagymát reszeljük le, sózzuk meg, majd hagyjuk állni 2-3 percet. Ezután egy tiszta konyharuhában nyomjuk ki belőle a nedvességet.
-
Vaj infúzió: A vajat olvasszuk meg, tegyük bele a kakukkfüvet és a reszelt fokhagymát, majd hagyjuk 2-3 percig állni. Szűrjük le.
-
Massza: Keverjük össze a leszűrt vajat, a reszelt burgonyát, a tojást, a morzsát és egy csipet sót. Formázzunk belőle kis lepényeket.
-
Sütés: Közepes lángon, kevés olajban süssük a lepényeket 3-4 percig oldalanként, amíg aranybarnák és ropogósak lesznek. Itassuk le a felesleges olajat.
-
Majonéz: A majonézt turmixoljuk össze a szardellával, fokhagymával, citromlével és füstölt paprikával.
-
Saláta: A vörös cikóriát, snidlinget és pácolt hagymát forgassuk össze a vinaigrette-tel.
-
Tojás: A lágytojásokat pucoljuk meg óvatosan, hogy a sárgája folyós maradjon.
-
Tálalás: A latkeseket halmozzuk egy tányérra, kanalazzunk rá szardellamajonézt, helyezzük mellé a salátát és a félbevágott tojást. Szórjuk meg parmezánnal.

