Éttermi színvonalú házias ételek otthon? Egy séf most elárulta titkos receptjeit
november 08., 2025  ●  Életmód  ●   in.hu

Éttermi színvonalú házias ételek otthon? Egy séf most elárulta titkos receptjeit

Ropogós rántott csirke, selymes szószban fürdő gnocchi és aranybarnára sült krumplilángosok – ezekkel az ételekkel Jemma Harrison amerikai séf bebizonyítja, hogy a csúcsgasztronómia is lehet otthonos és szívből jövő.

Rántott csirkemell „kijevi” stílusban

A klasszikus kijevi csirkét újragondolva Jemma Harrison ropogós panko morzsába forgatott, citromos-fokhagymás vajjal töltött csirkemellet készít. A titok? Egy gyors sós pác, ami szaftosan tartja a húst, és a frissen olvasztott zöldfűszeres vaj, amely a forró csirke tetején lassan olvadva szinte szószként szolgál.

„A zsidó konyhán nőttem fel, ahol mindig minden rántott volt. Ez a verzió viszont már a felnőttkori énem – nosztalgikus, de elegáns.”

Tálalási tipp: friss salátával és citromkarikával – mert a legegyszerűbb párosítások működnek a legjobban.

Hozzávalók (2 főre):

A páchoz (brine):

  • 300 ml víz
  • 9 g só (a víz súlyának kb. 3%-a)
  • 1 fehér hagyma, szeletelve
  • 4 ág friss kakukkfű
  • 10 fekete borsszem
  • 10 koriandermag
  • 1 fokhagymagumó – félbevágva (az egyik fél héjastul, a másik meghámozva)

A csirkéhez:

  • 2 db csirkemellfilé bőrrel, csontosan (ún. „supreme” rész)
  • Liszt a panírozáshoz
  • 2 tojás
  • 1-2 ek tej
  • Panko morzsa
  • 20 g frissen reszelt parmezán
  • 1 ág kakukkfű, levelei leszedve
  • Bőséges mennyiségű semleges olaj (napraforgó vagy repce) a sütéshez

A fokhagymás vajhoz:

  • 100 g szobahőmérsékletű vaj
  • 10 g petrezselyemlevél
  • Fél fokhagymagumó, meghámozva
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • Só, frissen őrölt bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Pác (brine): A vizet forraljuk fel a sóval, majd amikor a só feloldódott, hűtsük vissza jégkockákkal. Adjuk hozzá a hagymát, a kakukkfüvet, a fűszereket és a fél fokhagymagumót. Hagyjuk teljesen kihűlni.

  2. A csirkemell előkészítése: A csirkemelleket két sütőpapír közé helyezve, klopfolóval vagy sodrófával óvatosan verjük egyenletes vastagságúra (ne túl vékonyra).

  3. Pácolás: A lehűlt pácba tegyük bele a csirkemelleket, és hűtőben pihentessük 1 órát.

  4. Fokhagymás vaj: A petrezselymet forró vízben 10 másodpercig blansírozzuk, majd jeges vízbe tegyük, és nyomjuk ki a levét.
    Turmixgépben dolgozzuk össze a vajjal, fokhagymával, citromhéjjal és -lével, sóval, borssal. 

  5. Panírozás: Készítsünk elő három tálat: lisztet, tojást (tejjel felverve), és a panko-parmezán-kakukkfű-só keveréket.
    A csirkét forgassuk először a lisztbe, majd a tojásba, végül a panko morzsába.

  6. Sütés: Hevítsük az olajat 180°C-ra, és süssük a csirkét 6-8 percig aranybarnára. Itassuk le róla a felesleges olajat papírtörlőn.

  7. Tálalás: A forró csirkére kanalazzunk egy adag fokhagymás vajat, és hagyjuk ráolvadni. Tálaljuk citrommal és friss salátával.

Gnocchi rákszószban, paradicsommal és ropogós burgonyahéjjal

A biszk, vagyis a sűrű, fűszeres rákalaplé itt egy luxus hatású, mégis házias étel alapja. Harrison a gnocchihoz a héját is felhasználja – a krumplihéjakból ropogós chips lesz a tetejére.

Hozzávalók (2 főre):

A gnocchihoz:

  • 500 g lisztes burgonya 
  • 1 tojássárgája
  • 100 g finomliszt (szükség szerint több vagy kevesebb)
  • 30 g reszelt parmezán (opcionális)

A rákszószhoz:

  • 300 g rák- vagy langusztahéj
  • 1 sárgarépa, apró kockákra vágva
  • 1 zellerszár, aprítva
  • 1 kis édeskömény, aprítva
  • 1 salotta vagy kis hagyma, aprítva
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kis chili (mag nélkül, ha enyhébben szeretnénk)
  • 1 ek paradicsompüré
  • 100 ml fehérbor
  • 1-1 tk édeskömény-, koriander- és borsmag
  • 4 ág kakukkfű
  • 200 g aprított konzervparadicsom
  • 300 ml víz
  • Pár csepp tejszín (opcionális)
  • Olívaolaj

A sült paradicsomhoz:

  • Egy marék paradicsom, félbevágva
  • 2 gerezd fokhagyma, összetörve
  • Kakukkfűágak
  • Olívaolaj, só

A tálaláshoz:

  • 100 g főtt fehér rák- vagy kagylóhús
  • A sült burgonyák héja, ropogósra sütve
  • Apróra vágott snidling vagy édesköményzöld

Elkészítés:

  1. Paradicsom sütése: 130°C-os sütőben 1 órán át süssük az olívaolajjal, fokhagymával és kakukkfűvel összeforgatott félbevágott paradicsomokat.

  2. Burgonyák sütése: A héjas krumplit 200°C-on süssük puhára (kb. 1 óra). A héjat tegyük félre, a belsejét törjük át forrón.

  3. Gnocchi tészta: A meleg burgonyához adjuk a tojássárgáját, sót, parmezánt és annyi lisztet, hogy puha, de nem ragadós tésztát kapjunk.
    Formázzunk belőle kis hengereket, vágjuk falatnyi darabokra, enyhén lisztezzük, és tegyük félre.

  4. Ropogós héj: A félretett burgonyahéjat olajjal és sóval összeforgatva süssük ropogósra 200°C-on.

  5. Szósz: Az olívaolajon pirítsuk meg a rákpáncélt, majd adjuk hozzá a zöldségeket, fokhagymát és chilit. Karamellizáljuk, adjuk hozzá a paradicsompürét, fűszereket, majd öntsük fel borral. Pároljuk, majd adjuk hozzá a paradicsomot és a vizet. 30-40 perc főzés után szűrjük le, és forraljuk selymesre. Tejszínnel dúsíthatjuk.

  6. Gnocchi főzése: Lobogó, sós vízben főzzük ki, amíg fel nem jön a víz tetejére. Szedjük ki, és forgassuk olívaolajba.

  7. Tálalás: A szószt forraljuk össze a sült paradicsommal és a gnocchival, végül adjuk hozzá a rákot, hogy csak átmelegedjen. Szórjuk meg ropogós burgonyahéjjal és snidlinggel.

Latkes (burgonyalángos), szardellamajonézzel és lágy tojással

Ez az étel maga a tökéletes egyensúly: ropogós burgonya, sós szardella, kesernyés vörös cikória és krémes tojássárgája. A séf szerint a trükk az arányokon múlik – mennyi citrom, mennyi paprika, mennyi só.

Hozzávalók (2 főre):

A latkeshez:

  • 3 közepes burgonya, meghámozva
  • 1 fehér hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma, reszelve
  • 1 tojás
  • 100 g vaj
  • 2 ág kakukkfű
  • 30 g morzsolt macesz vagy zsemlemorzsa
  • Semleges olaj a sütéshez

A szardellamajonézhez:

  • 4-5 szardellafilé
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 150 g majonéz
  • 1-2 ek citromlé
  • Só, füstölt paprika ízlés szerint

A salátához:

  • 1 kisebb fej vörös cikória, vékonyan szeletelve
  • Aprított snidling
  • Pácolt lilahagyma (ecetes, enyhén sós)
  • Citromos vagy ecetes vinaigrette

A tálaláshoz:

  • 2 lágytojás (6 perc főzés után azonnal jeges vízbe tenni)
  • Frissen reszelt parmezán

Elkészítés

  1. Burgonyaalap: A burgonyát és a hagymát reszeljük le, sózzuk meg, majd hagyjuk állni 2-3 percet. Ezután egy tiszta konyharuhában nyomjuk ki belőle a nedvességet.

  2. Vaj infúzió: A vajat olvasszuk meg, tegyük bele a kakukkfüvet és a reszelt fokhagymát, majd hagyjuk 2-3 percig állni. Szűrjük le.

  3. Massza: Keverjük össze a leszűrt vajat, a reszelt burgonyát, a tojást, a morzsát és egy csipet sót. Formázzunk belőle kis lepényeket.

  4. Sütés: Közepes lángon, kevés olajban süssük a lepényeket 3-4 percig oldalanként, amíg aranybarnák és ropogósak lesznek. Itassuk le a felesleges olajat.

  5. Majonéz: A majonézt turmixoljuk össze a szardellával, fokhagymával, citromlével és füstölt paprikával. 

  6. Saláta: A vörös cikóriát, snidlinget és pácolt hagymát forgassuk össze a vinaigrette-tel.

  7. Tojás: A lágytojásokat pucoljuk meg óvatosan, hogy a sárgája folyós maradjon.

  8. Tálalás: A latkeseket halmozzuk egy tányérra, kanalazzunk rá szardellamajonézt, helyezzük mellé a salátát és a félbevágott tojást. Szórjuk meg parmezánnal.

Nyitókép: Illusztráció/Ezume Images/Shutterstock
november 09., 2025  ●  Életmód

Ez a sokak által használt gyógyszer csökkentheti a…

november 09., 2025  ●  Életmód

Tényleg hajhullást okoz a matcha latte?

A legfontosabb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!