Csillagszórót tartó barátok az ünnepi asztal körül

Klímabarát karácsonyi fogást keresel? Megtaláltad!

A klímaváltozás és a világ népességének növekedése a karácsonyi vacsorák jövőjére is hatással van, mivel a legfontosabb alapanyagok elérhetőségét és minőségét, valamint megfizethetőségét is befolyásolja. A húsok és a tenyésztésükhöz szükséges állati takarmányok drágulása miatt ezeket alternatív fehérjékkel, például tofuval, jackfruittal vagy szejtánnal lehetne helyettesíteni.

50 év múlva valószínűleg egészen máshogy fog kinézni egy karácsonyi menü, de az árak növekedése miatt, valamint a környezettudatosság jegyében már most kipróbálhatunk egy alternatív, de ugyanolyan étrendet az ünnepek alatt.

Miso jackfruit pite

Hozzávalók:

  • 1,4 dl hideg víz
  • 400 g teljes kiőrlésű hajdinaliszt
  • 250 g sózott vegán vaj (vagy tejes vaj), felkockázva
  • 1 nagy hagyma, finomra szeletelve
  • 250 g enoki gomba
  • 300 g jackfruit konzerv, lecsepegtetve és hideg vízzel leöblítve
  • ½ teáskanál fehér bors
  • 2 evőkanál szárított fokhagyma
  • 2 evőkanál vörös miso
  • 2 evőkanál vörösborecet (almaecet is megfelel)
  • 1 evőkanál kókuszvirág szirup (pálmacukorszirup vagy juharszirup is jól működik)
  • 1,5 dl víz

Elkészítés

A töltelékhez:

1. Egy nagy fedeles serpenyőbe tegyük bele a hagymát 3 evőkanál semleges olajjal és egy nagy csipet sóval, helyezzük rá a fedőt, és hagyjuk alacsony hőfokon 15 percig izzadni.

2. Vegyük le a fedőt, és kapcsoljuk fel a hőfokot magasra, időnként megkeverve a tölteléket. A hagymát 10 percig pirítsuk, amíg barnulni és karamellizálódni kezd, majd adjuk hozzá az ecetet, és hagyjuk csökkenni a keveréket.

3. Adjuk hozzá az enoki gombát, a jackfruitot, a fehérborsot és a fokhagymát, és pirítsuk további 5 percig.

4. Adjuk hozzá a misót, és keverjük jól össze, majd keverjük mellé a vizet, és lassú tűzön főzzük 10 percig, amíg minden ragadós és bevonatos nem lesz.

5. Kapcsoljuk le a lángot, keverjük bele a kókuszszirupot, és hagyjuk kihűlni. A keveréknek teljesen ki kell hűlnie, mielőtt hozzáadjuk a pitetésztához.

A tésztához:

1. Tegyük a lisztet és a felkockázott vajat egy nagy keverőtálba, és morzsoljuk össze, hogy kenyérmorzsa-szerű állagot kapjunk. A vajnak nem kell teljesen összetörnie, de próbáljunk meg nem túl nagy darabokat hagyni.

2. Adjuk hozzá a vizet, és 2-3 percig keverjük jól össze a kezünkkel. A tésztának puhának és rugalmasnak kell lennie.

3. Vegyünk egy nagy sütőpapír lapot, helyezzük a tésztát a közepére, és nyomjuk négyzet alakúra. Tekerjük be a tésztát a sütőpapírba, és tegyük a hűtőbe legalább 1 órára, vagy egy éjszakára.

A pite összeállításához:

1. Kenjünk ki egy piteformát, és béleljük ki sütőpapírral az alját és az oldalát.

2. Osszuk ketté a tésztát, majd egy nagyon enyhén megolajozott padon/pulton tekerjük ki a tésztát, majd vágjunk ki egy 25 cm átmérőjű kört az alaphoz és egy másikat a fedőhöz, és tegyük félre.

3. Helyezzük az alapot a tortakarikába, majd tekerjük ki a második tésztadarabot, és vágjuk olyan csíkba, hogy az oldalára is beférjen.

4. Béleljük ki a tésztával a gyűrűt, és tegyük bele a kihűlt miso jackfruit tölteléket.

5. Helyezzük a fedelet a pitére. Nyomkodjuk össze a széleket, és tegyük a 180 °C-ra előmelegített sütőbe 50 percre, amíg a teteje aranyszínű és ropogós nem lesz.

6. 50 perc elteltével vegyük ki a pitét, és ecsettel enyhén kenjük meg a kókuszvirág sziruppal, és szórjuk meg tetszés szerinti magvakkal.

7. Tegyük vissza a sütőbe további 10 percre, amíg a tészta aranyszínű és mázas lesz.