Klímabarát karácsonyi fogást keresel? Megtaláltad!
50 év múlva valószínűleg egészen máshogy fog kinézni egy karácsonyi menü, de az árak növekedése miatt, valamint a környezettudatosság jegyében már most kipróbálhatunk egy alternatív, de ugyanolyan étrendet az ünnepek alatt.
Miso jackfruit pite
Hozzávalók:
- 1,4 dl hideg víz
- 400 g teljes kiőrlésű hajdinaliszt
- 250 g sózott vegán vaj (vagy tejes vaj), felkockázva
- 1 nagy hagyma, finomra szeletelve
- 250 g enoki gomba
- 300 g jackfruit konzerv, lecsepegtetve és hideg vízzel leöblítve
- ½ teáskanál fehér bors
- 2 evőkanál szárított fokhagyma
- 2 evőkanál vörös miso
- 2 evőkanál vörösborecet (almaecet is megfelel)
- 1 evőkanál kókuszvirág szirup (pálmacukorszirup vagy juharszirup is jól működik)
- 1,5 dl víz
Elkészítés
A töltelékhez:
1. Egy nagy fedeles serpenyőbe tegyük bele a hagymát 3 evőkanál semleges olajjal és egy nagy csipet sóval, helyezzük rá a fedőt, és hagyjuk alacsony hőfokon 15 percig izzadni.
2. Vegyük le a fedőt, és kapcsoljuk fel a hőfokot magasra, időnként megkeverve a tölteléket. A hagymát 10 percig pirítsuk, amíg barnulni és karamellizálódni kezd, majd adjuk hozzá az ecetet, és hagyjuk csökkenni a keveréket.
3. Adjuk hozzá az enoki gombát, a jackfruitot, a fehérborsot és a fokhagymát, és pirítsuk további 5 percig.
4. Adjuk hozzá a misót, és keverjük jól össze, majd keverjük mellé a vizet, és lassú tűzön főzzük 10 percig, amíg minden ragadós és bevonatos nem lesz.
5. Kapcsoljuk le a lángot, keverjük bele a kókuszszirupot, és hagyjuk kihűlni. A keveréknek teljesen ki kell hűlnie, mielőtt hozzáadjuk a pitetésztához.
A tésztához:
1. Tegyük a lisztet és a felkockázott vajat egy nagy keverőtálba, és morzsoljuk össze, hogy kenyérmorzsa-szerű állagot kapjunk. A vajnak nem kell teljesen összetörnie, de próbáljunk meg nem túl nagy darabokat hagyni.
2. Adjuk hozzá a vizet, és 2-3 percig keverjük jól össze a kezünkkel. A tésztának puhának és rugalmasnak kell lennie.
3. Vegyünk egy nagy sütőpapír lapot, helyezzük a tésztát a közepére, és nyomjuk négyzet alakúra. Tekerjük be a tésztát a sütőpapírba, és tegyük a hűtőbe legalább 1 órára, vagy egy éjszakára.
A pite összeállításához:
1. Kenjünk ki egy piteformát, és béleljük ki sütőpapírral az alját és az oldalát.
2. Osszuk ketté a tésztát, majd egy nagyon enyhén megolajozott padon/pulton tekerjük ki a tésztát, majd vágjunk ki egy 25 cm átmérőjű kört az alaphoz és egy másikat a fedőhöz, és tegyük félre.
3. Helyezzük az alapot a tortakarikába, majd tekerjük ki a második tésztadarabot, és vágjuk olyan csíkba, hogy az oldalára is beférjen.
4. Béleljük ki a tésztával a gyűrűt, és tegyük bele a kihűlt miso jackfruit tölteléket.
5. Helyezzük a fedelet a pitére. Nyomkodjuk össze a széleket, és tegyük a 180 °C-ra előmelegített sütőbe 50 percre, amíg a teteje aranyszínű és ropogós nem lesz.
6. 50 perc elteltével vegyük ki a pitét, és ecsettel enyhén kenjük meg a kókuszvirág sziruppal, és szórjuk meg tetszés szerinti magvakkal.
7. Tegyük vissza a sütőbe további 10 percre, amíg a tészta aranyszínű és mázas lesz.
Nyitókép: Shutterstock
- Ezt a mártást muszáj elkészítened idén karácsonykor ›
- A legtrendibb karácsonyi előétel: hidegtálkoszorú ›
- Mitől lesz igazán ütős a karácsonyi brunch? Gyönyörű és finom kellékeket gyűjtöttünk ›
- Karácsonyi menü: a tökéletes pulyka receptje egy Michelin-csillagos séftől ›
- 5 fenntartható módja a karácsonyi ünneplésnek a pénztárcánk és a bolygó érdekében ›