Plakátot tart egy kéz, a plakáton a Föld látható felfestve

Az elviselhetetlen kánikula a klímaváltozás hatása?

Emberek milliói tapasztalják most közvetlenül az éghajlatváltozás hatásait. A hőhullámok hőmérsékleti rekordokat döntöttek meg szerte a világon ezen a nyáron. Volt ahol felperzselődött a termés, megszűnt az áramellátás, erdőtüzeket szítottak és csak Európában százak haltak meg a szélsőséges időjárásnak köszönhetően.


A szédítően gyors váltás a hőmérsékleti rekordok és a mindent átható tüzek korszakára sok embert elgondolkodtatott: vajon rohamosabban halad a klímaváltozás a rossz irányba, mint azt a tudósok sejtik? Ezek az események vajon szélsőségesebbek-e, mint ahogy azt a tanulmányok előre jelezték?

A klímaváltozás okolható valamennyire az extrém hőhullámokért?

Igen. A globális felmelegedés melegebb alapvonalat húzott fel a nyári hőmérsékletekhez, ami drámaian megnöveli a gyakoribb, szélsőségesebb és hosszabb ideig tartó hőhullámok valószínűségét, amint azt a tanulmányok egyértelműen kimutattak.

„Az éghajlatváltozás okozza ezt a hőhullámot, csakúgy, mint most minden hőhullámot”

– mondta Friederike Otto, a World Weather Attribution társvezetője az elmúlt napokban Európa-szerte példátlan hőmérsékletről szóló sajtónyilatkozatában.

„Ma már gyakoriak a korábban ritkán előforduló hőhullámok; olyan hőhullámok zajlanak, amelyek régebben elképzelhetetlenek voltak, és most embereket ölnek meg.”

A klímaváltozás rohamosabban halad, mint azt a tudósok várták?

A válasz tág értelemben, nem. Valójában az üvegházhatású gázok szintjének és a globális átlaghőmérsékletnek egymással összefüggő emelkedése szorosan nyomon követhető az előrejelzések alapján, még az 1970-es évek durvább éghajlati szimulációira is visszanyúlóan.

Számos kutató és tanulmány, köztük az ENSZ legfrissebb klímajelentése is rávilágított arra, hogy a megfigyelt hőmérséklet milyen szorosan követte az előre jelzett emelkedéseket. A hasonlóság elképesztő.

Miért nem figyelmeztettek a tudósok?

A tudósok évtizedek óta kongatják a vészharangot minden lehetséges módon, hogy az éghajlatváltozás melegebbé, furcsábbá, nehezebben megjósolhatóbbá teszi a bolygót, és sok szempontból veszélyesebb lesz az emberekre, állatokra és az ökoszisztémákra.

Nyitókép: Shutterstock