5 dolog, ami növeli a sztrók kialakulásának kockázatát
A sztrók az ötödik vezető halálozási ok az Egyesült Államokban, de vannak módszerek, amelyekkel csökkenthető a kockázata.
A sztrók kockázati tényezői közül több meglehetősen csendes, például a magas koleszterinszint és a magas vérnyomás. Ez nem jelenti azt, hogy a sztrók nem kontrollálható. Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (CDC) becslései szerint a sztrók 80%-a megelőzhető olyan életmódbeli változtatásokkal, mint a testmozgás, a diéta és egyéb változtatások.
„Szeretek inkább proaktívan gondolkodni – mit tehetnék a sztrók megelőzése érdekében”
– mondja Dr. Anthony Kim, érsebész neurológus, a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem Stroke Center orvosigazgatója.
Az alábbiakban a stroke-orvosok megosztják azokat a szokásokat, amelyeket ők személy szerint elkerülnek és nekünk is el kellene.
1. Mozgásszegény életmód
Dr. Arthur Wang, a Tulane Egyetem orvosi karának endovaszkuláris idegsebészetért felelős igazgatója szerint a sztrók egyik módosítható kockázati tényezője a mozgásszegény életmód.
Bár az ülő életmódnak nincs általános definíciója, általánosságban azt jelenti, hogy túl sok időt töltünk ülve vagy fekve, és nem eleget (test)mozgással.
„Kimutatták, hogy a rendszeres testmozgás segít megőrizni az erek eltömődését. Megállítja a plakkok felhalmozódását az artériákban. Ezért általában azt javasoljuk, hogy az emberek valószínűleg heti ötször 30 perc mérsékelt testmozgást végezzenek”
– magyarázza Wang.
Ez jelenthet sétát, futást, kerékpározást, kertészkedést vagy csatlakozást egy csoportos edzéshez – nincs rossz módja a mozgásnak.
2. Magas vérnyomás ignorálása
„Kiderült, hogy sok olyan dolog, amit az egészséges életmódhoz ajánlunk, csökkenti a szívbetegség és a sztrók kockázatát is. De ha van egy tényező, ami a legnagyobb hatással van, az a vérnyomás, a vérnyomás, a vérnyomás”
– mondja Kim.
A megemelkedett vérnyomás, különösen idővel, problémákhoz vezethet, mondta: a magas vérnyomás a legnagyobb módosítható sztrók kockázati tényező.
„Messze ez a sztrók vezető kockázati tényezője, és mi csendes gyilkosnak nevezzük, mert a betegek gyakran nem érzik; ellenőrizni, nyomon követni és kezelni kell.”
3. Dohányzás
Kim és Wang szerint is az egyik olyan szokás, amely magasan a kerülendő listán szerepel, a dohányzás, amely határozottan növeli a sztrók és a szívbetegségek kockázatát.
„Ennek egyik módja az, hogy az erek idővel beszűkülnek, ami végül az agy egy részébe irányuló véráramlás elzáródásához vezethet, ami lényegében a sztrókot jelenti.”
4. Túlzott alkoholfogyasztás
Bizonyos rákos megbetegedésekkel, májbetegségekkel és a sztrókkal is összefüggésbe hozható.
Az alkoholfogyasztási ajánlások személyenként változnak, de a CDC szerint a nőknél négy italnál több egymás után, a férfiaknál pedig ötnél több ital túlzott alkoholfogyasztásnak számít. A nők esetében heti nyolc italnál, a férfiak esetében pedig heti 15 italnál több szintén túlzott alkoholfogyasztásnak számít.
5. Egészségtelen étrend
A megfelelő étrend a sztrók kockázatának kezelésében is fontos. Ez azt jelenti, hogy mérsékelni kell a telített zsírokban, cukorban és sóban gazdag ételeket.
Az egészséges étrend gyümölcsökben és zöldségekben gazdag, némi hús hozzáadásával.
(HuffPost)
Nyitókép: Shutterstock