Ételek egy rajzolt nő fejében

Egy étel napi fogyasztása megelőzi az agy kognitív hanyatlását

A kognitív funkciók progresszív, életkorral összefüggő elvesztése legtöbbünk számára elkerülhetetlen. Egy új kutatás azonban világossá tette, hogy a kognitív hanyatlás, különösen az Alzheimer-kór, nagymértékben életmódzavar, amely nagy százalékban az étrendnek köszönhető.


Egy nemrégiben készült tanulmány megvizsgálta a kakaóban lévő bioaktív molekulák idegvédő hatását időseknél. A tizenkilenc különböző klinikai vizsgálatban résztvevő több, mint kétszázezer alany bevonásával végzett tesztek a kognitív funkciókat vizsgálták.

Az alanyok 23 és 98 év közöttiek voltak és az átlagos csokoládébevitelük napi nyolc, tíz gramm volt. A kognitív teljesítményre gyakorolt maximális jótékony hatás napi 10 grammos bevitelnél jelentkezett. A vizsgálatok több hónapon át tartottak és az eredményeket olyanokéval hasonlították össze, akik soha, vagy csak nagyon ritkán fogyasztanak csokoládét.

Összességében ezek a vizsgálatok azt mutatták, hogy az összes kognitív teszt pontszáma magasabb volt azoknál, akik hetente legalább egyszer fogyasztanak csokoládét. A kognitív hanyatlás kockázata statisztikailag alacsonyabb volt azoknál, akik átlagosan heti háromszor fogyasztanak csokoládét, vagy kakaót.

A csokoládé antioxidáns polifenolokban, és az úgynevezett proantocianidinekben gazdag. Ezek közül kettő, a katechin és az epikatekin átjuthat a vér-agy gáton, és felelősek lehetnek a kognitív funkciókra gyakorolt előnyökért.

A csokoládéban található egyéb potenciálisan jótékony molekulák körülbelül 90 százaléka nem szívódik fel a bélrendszerben, így nem jutna be az agyba. Úgy tűnik azonban, hogy a vastagbélben lévő mikrobiota képes ezen polifenolok nagy részét biológiailag hozzáférhető molekulákká átalakítani, lehetővé téve ezáltal előnyös szisztémás hatásukat.

Összefoglalva, a jelenlegi tanulmányok határozottan azt sugallják, hogy a kakaóban lévő molekulák csökkenthetik a kognitív hanyatlást, ha naponta és megfelelő megfelelő mennyiségben fogyasztjuk sok éven át.