Zöldségek és gyümölcsök fehér háttéren

Ez az élelmiszer segít a koleszterin rendbentartásában

Akár frissen felkockázva, akár olajban áztatva, az alábbi fűszernövény rendszeres fogyasztása bizonyítottan kordában tartja a vércukorszintet és a koleszterinszintet.


A bangladesi Southeast University és a kínai Xizang Minzu University kutatói által végzett, 22 korábbi, 29 randomizált, kontrollált vizsgálatot tartalmazó metaanalízis megerősítette, hogy a fokhagyma fogyasztása összefügg a glükóz és egyes zsírmolekula-típusok alacsonyabb szintjével.

A glükóz és a zsírmolekulák a szervezet számára kulcsfontosságú tápanyagok, amelyek energiát biztosítanak és sokféle építőelem alapját képezik.

„Egészséges egyéneknél a glükóz- és lipidanyagcsere pontosan szabályozott. A glükóz- és lipidanyagcsere zavarai számos krónikus betegséghez vezethetnek, többek között érelmeszesedéshez, cukorbetegséghez és zsírmájbetegséghez”

– olvasható a tanulmányban.

A fokhagymát régóta összefüggésbe hozzák az egészséggel, valamint korábban a lipidszabályozással és a glükózszintekkel is.

Eg\u00e9sz fokhagym\u00e1k \u00e9s gerezdek feh\u00e9r h\u00e1tt\u00e9ren

Fotó: Unsplash

A kutatócsapat megerősítette, hogy a hatások továbbra is pozitívak.

Azoknál, akik fokhagymát kezdtek alkalmazni az étrendjükben, alacsonyabb vércukorszintet, a jobb hosszú távú glükózszabályozás mutatóit, több úgynevezett „jó” koleszterint találtak a nagy sűrűségű lipoproteinek (HDL) formájában, kevesebb úgynevezett „rossz” koleszterint vagy alacsony sűrűségű lipoproteint (LDL), és összességében alacsonyabb koleszterinszintet. Meglepő módon, a trigliceridszintet ez nem befolyásolta.

Az adatok nem elég átfogóak ahhoz, hogy bizonyítsák a közvetlen ok-okozati összefüggést – hogy a több fokhagymát elrágva közvetlenül csökkenthetjük a szívbetegség kockázatát –, de az összefüggés erősen arra utal, hogy az jó módja lehet a glükóz- és lipidszintünk kezelésének.

A metaanalízisben szereplő vizsgálatok, melyek időtartama három héttől egy évig terjedt, a fokhagyma több különböző formáját használták: nyers fokhagymát, érlelt fokhagymakivonatot és fokhagymapor tablettákat.

„Az eredmények azt mutatták, hogy a fokhagyma jótékony hatással van a vércukorszintre és a vérzsírszintre az emberekben, és az összefüggésük statisztikailag szignifikáns volt”

– írják a kutatók.

A fokhagymáról úgy gondolják, hogy a különböző hatóanyagai többféle módon is segítenek, például az oxidatív stressz csökkentésével – ez a sejtek elhasználódásának egy olyan fajtája, amely olyan problémákhoz vezethet, mint a szív- és érrendszeri betegségek.

A fokhagyma egy alliin nevű antioxidáns vegyületet is tartalmaz, melyet korábban összefüggésbe hoztak a vércukorszint, a vérzsírok és a bélmikrobiom kezelésével. Valószínű, hogy a hatások kombinációja okozza az itt látható eredményeket.