Egy fiatal és egy idős ember keze

Vajon tényleg kívül-belül megfiatalít a kollagén? Lássuk az előnyeit!

A csapból is az folyik mostanában, hogy a kollagén a fiatalság forrása, és az öregedés legtöbb jelét azonnal eltünteti. A rengetegféle kollagént tartalmazó étrend-kiegészítő közt azonban nemcsak eligazodni nehéz, de a hatásosságukat is sokan megkérdőjelezik. De mit mond a szakértő?

Mi is az a kollagén?

A kollagén a testet összetartó "állványzat" alapja. Megtalálható csontjainkban, izmainkban és szalagjainkban is, így az egyik legnagyobb számban jelen lévő fehérje a szervezetünkben. A külsőnkre is hatással van, segít a rostok hálózatának kialakításában, így pedig az új bőrsejtek fejlődésében.

Az utóbbi években ezt az anyagot nevezték ki a fiatalság forrásának, amit bizonyos kiegészítőkkel kívülről is tudunk pótolni. Ahogy öregszünk, nem csak kevesebbet termel a szervezetünk, hanem a minősége is jelentősen romlik. Ez eredményezi a bőr megereszkedését és ráncosodását. A legelterjedtebb változata a porállagú kollagén, amit turmixainkba vagy egyéb italainkba is belekeverhetünk, de gumicukor, tabletta és étrend-kiegészítő szeletek formájában is elérhető.

Javítja a bőr egészségét?

Eddig vitatható eredmények születtek, viszont egy új tanulmány szerint a szájon át szedhető kollagénkiegészítők hatékonyak lehetnek a bőr fiatalosítása szempontjából. Az anyag a szervezetbe jutva felszívódik és a véráramon keresztül táplálja a bőrt. Néhány szakértő szerint a hagyományos szérumok csak a bőr felső rétegébe hatolnak be, az újabb típusok viszont képesek a mélyebb rétegekben lévő kollagén mennyiségét növelni.

Ártalmas lehet a fogyasztása?

Elméletileg semmi probléma nem lehet a kiegészítők szedésétől. Nagyon kevés mellékhatást mutattak ki az eddigi vizsgálatok, főleg az emésztési folyamatoknál jelentkeztek problémák, mint például teltségérzet vagy gyomorégés. Orvosok szerint azoknak nem érdemes szedni, akiknek volt már vesekövük.

Hogyan tudjuk növelni a természetes kollagéntermelést szervezetünkben?

  • Napvédő krémek: az UV-sugárzás elleni védekezés az első számú lépés a fiatal bőr megtartásához. Tekintve, hogy minden nap ki vagyunk téve káros sugárzásnak, ajánlatos többször bekennünk magunkat magas faktorszámú fényvédőkkel.
  • Antioxidánsok: az E- és C-vitamin, valamint a cink segíthetik a szervezet kollagénlétrehozó folyamatát. Ezek megtalálhatóak különböző élelmiszerekben, vagy speciális, helyileg használható szérumokban is.
  • Retinoidok: A-vitamin-származékok, amelyek minden öregedésgátló bőrápolási rutin kulcsszereplői.
  • Életmódbeli szokások: a dohányzás és a finomított szénhidrátokban, cukorban gazdag étrend hozzájárul a kollagén lebomlásához, így ezeket érdemes elhagyni annak érdekében, hogy bőrünk fiatalságát hosszabb ideig megőrizhessük.

Nyitókép: Unsplash/Malin K.