Gasztroenterológus szondával, gasztroszkópia és kolonoszkópia

Mikor van szükség vastagbéltükrözésre?

Egy, a kolonoszkópiával foglalkozó új tanulmány szerint azoknál, akik részt vettek a szűrővizsgálaton, 31%-kal kisebb volt az esélye annak, hogy vastagbélrákot diagnosztizálnak náluk.

Egy új kutatás szerint a kolonoszkópiák talán nem olyan hatékonyak a vastagbélrák megelőzésében és kockázatának csökkentésében, mint azt korábban hittük. A New England Journal of Medicine című orvosi folyóiratban nemrég közzétett tanulmány szerint a kolonoszkópia csökkenti az emberek rákos megbetegedésének kockázatát, de ez jóval kisebb, mint amit korábban más vizsgálatokban megfigyeltek.

A kutatók becslése szerint a kiigazítások után a szűrések 31%-os hatékonysággal előzik meg a rákot, és mintegy 50%-kal csökkenthetik a rákban való elhalálozás kockázatát, derül ki a Healthline cikkéből.

Bár a vastagbelet kamerával vizsgáló és így a kóros daganatokat azonosító kolonoszkópia hasznosnak bizonyult a rák felismerésében és megelőzésében, a kutatók szerint hatékonysága alacsonyabb, mint a korábbi tanulmányok becslései, amelyek a klinikai iránymutatásokat megalapozták.

Mégis, ez az eljárás a legjobb módja a vastagbélrák felismerésének és a rosszindulatú daganatok korai eltávolításának.
Minden amerikainak azt tanácsolják, hogy 45 éves kortól kezdve végeztessen vastagbéltükrözést, és 10 évente rutinszerű szűrővizsgálatokon vegyen részt.

„A vastagbélrák szűrése, ebben az esetben a kolonoszkópia révén, csökkenti a vastagbélrák előfordulását és a halálozást. Ez nem változott, így az üzenet változatlan”

– mondja Dr. Xavier Llor, a Smilow Rákgenetikai és Megelőzési Program társigazgatója és a Yale School of Medicine orvosprofesszora.

A kutatók 10 éven keresztül követték nyomon 84 585 norvég és svéd beteg egészségi állapotát. A résztvevők közül 28 220-an kaptak behívót kolonoszkópiára, mégis csak 11 843-an, vagyis 42%-uk ment el a beavatkozásra. A 10 éves követési időszak alatt a kolonoszkópiára beívott betegek 0,98%-ánál diagnosztizáltak vastagbélrákot, míg a szűrésre be nem hívott csoportból a betegek 1,2%-ánál diagnosztizáltak vastagbélrákot, ami azt jelzi, hogy a szűrések mintegy 18%-kal csökkentették a rák kockázatát.

A kutatók ezután kiigazították az elemzést, hogy megbecsüljék, milyen hatékonyak lennének a szűrések, ha mindenki, akit kolonoszkópiára hívtak, elvégezné az eljárást. Megállapították, hogy azoknál, akik részt vettek a szűrésen, 31%-kal kisebb volt az esélye annak, hogy vastagbélrákot diagnosztizálnak náluk, és 50%-kal kisebb volt a kockázata annak, hogy belehalnak.

Bár a 31%-kal alacsonyabb kockázat jelentős kockázatcsökkenést jelent, a kutatók szerint az eredmények azt jelzik, hogy a kolonoszkópia talán kevésbé hatékony a rák kockázatának csökkentésében, mint amit a korábbi becslések megállapítottak.

Más tanulmányok szerint a kolonoszkópia akár 68%-kal is csökkentheti a halálozás kockázatát. Dr. Uri Ladabaum orvosprofesszor, a Stanford University School of Medicine gasztrointesztinális rákmegelőzési programjának igazgatója szerint fontos felismerni, hogy a szűréseken való részvételi arányok nagyban befolyásolták az eredményeket.

„Ezek az eredmények nem vonhatják kétségbe a vastag- és végbélrák (CRC) szűrésének hatékonyságát, és nem értelmezhetők félre annak bizonyítékaként, hogy a kolonoszkópia rossz CRC szűrővizsgálat”

– mondta.

A vastagbéltükrözés a legjobb módja a vastagbélrák felismerésének

Dr. Anton Bilchik, sebészeti onkológus, a Providence Saint John's Health Center általános sebészeti osztályának vezetője és a Saint John's Cancer Institute főorvosa szerint a kolonoszkópia továbbra is a legpontosabb módszer a vastagbélpolipok felismerésére és a vastagbélrák kialakulásának kockázatának csökkentésére.

„Az eredmények nem befolyásolhatják a 45 éves korban történő vastagbélrák szűrés megkezdésére vonatkozó, a közelmúltban elfogadott szokásos ajánlásokat, különösen azért, mert rohamosan növekszik a fiatalok körében diagnosztizált vastagbélrák”

– fogalmazott Bilchik.

Ennek ellenére az alacsony kockázatú betegeknél kevésbé invazív alternatívákat, például székletalapú vizsgálatot kell mérlegelni, tette hozzá.

További kutatásokra van szükség ahhoz, hogy jobban megértsük a kolonoszkópia hatékonyságát, és hogy más típusú szűrési módszerek hasznosabbak lehetnek-e bizonyos betegek számára.

„Az otthoni székletvizsgálatot a kolonoszkópiával összehasonlító, folyamatban lévő randomizált vizsgálatok eredményei kulcsfontosságúak lesznek a gyakorlati szokások megváltoztatásában és az elvégzett kolonoszkópiák számának potenciális csökkentésében”

– jegyezte meg Bilchik.

Egyelőre azonban továbbra is a kolonoszkópia a leghatékonyabb módja a rák felismerésének és a korai beavatkozásnak

„Az üzenet továbbra is ugyanaz: a vastagbélrákszűrés életeket ment”

– tette hozzá Llor.

Nyitókép: Shutterstock