költözés pár

Költözés terhesen? Komoly veszélyekkel is járhat

Amikor a baba úton van, rengeteg várandós nő és családja veszi fontolóra, hogy új otthonba költözik, hiszen nagyobb helyen mégiscsak komfortosabban elfér majd mindenki. Egy új tanulmány azonban azt mutatja, hogy bizonyos esetekben a terhesség alatti költözés komoly kockázatokkal is járhat.


Az amerikai szerzők szerint a Journal of Epidemiology and Community Health című folyóiratban közzétett tanulmány az elsők között van, amely az új otthonba költözés és a káros szülési eredmények közötti kapcsolatot vizsgálja.

A tanulmány kutatói több mint 100 ezer terhes nő adatait elemezték az Egyesült Államokban. A kutatók megállapították, hogy azoknál a nőknél, akik a terhesség első harmadában költöztek, 42%-kal nagyobb volt a valószínűsége annak, hogy idő előtt (a terhesség 37. hete előtt) szülnek, és 37%-kal nagyobb volt a valószínűsége annak, hogy a baba az átlagosnál kisebb születési súllyal jön világra, mint azoknál a terhes nőknél, akik nem költöztek az első harmadban.

A tanulmány azonban csak összefüggést állapított meg, és nem bizonyítja teljes körűen, hogy a költözés koraszülést vagy más káros szülési kimeneteleket okoz. Lehetnek olyan egyéb tényezők, amelyeket a tanulmány kutatói nem tudtak figyelembe venni, amelyek befolyásolhatják a kockázatot – ilyen lehet például a költőzés oka.

terhes anyuka k\u00f6lt\u00f6z\u00e9s k\u00f6zben

Fotó: Shutterstock

Tanulmányunk jó első lépés a mozgás mint potenciális kockázati tényező azonosításában, amelyet érdemes alaposabban kutatni, de nem hiszem, hogy jelenleg eleget tudunk" ahhoz, hogy ajánlásokat fogalmazzunk meg

– nyilatkozta a tanulmány vezető szerzője, Julia Bond kutató.

A Live Science cikke szerint korábbi vizsgálatok már megállapították, hogy azok a terhes nők, akiket az első trimeszterben stresszes események – például természeti katasztrófák, gazdasági válságok vagy munkahely elvesztése – érnek, fokozottan ki vannak téve a terhességi problémák, például a koraszülés kockázatának. Az tehát kijelenthető, hogy az erős negatív érzelmi behatás rossz hatással van a várandós nőkre és a költözés is minden bizonnyal lehet egy ilyen körülmény.

Bond viszont reméli, hogy a jövőbeli kutatásaik közelebbről megvizsgálhatják majd a lakásváltások különböző okait:

Azt hiszem, ez segíteni fog abban, hogy jobban megértsük, miért látunk összefüggést a költözés és a kedvezőtlen születési eredmények között.


Nyitókép: Shutterstock