előkészített ételek

6 ételelőkészítési hack, amivel egész hétre biztosíthatod a menüt

Ha állandóan az utolsó pillanatban kell összeállítanod egy ebédet, vagy úgy érzed, hogy egy kisebb vagyont költesz ételre minden alkalommal, amikor az irodából dolgozol, akkor mindenképp érdemes beiktatnod az alábbi ételelőkészítő hackeket. Ha előre elkészíted az ételt, időt, pénzt és stresszt spórolhatsz meg, nem beszélve arról, hogy biztosan minden szükséges tápanyaghoz hozzájuthatsz.


Bár az étkezések nagy mennyiségben való elkészítése előzetesen igényel némi időt, összességében időt takaríthatsz meg vele, kiküszöbölve a napi döntéshozatalt és azt, hogy akkor kelljen elkészíteni az ételeket, amikor esetleg nincs rá időd. Emellett az ételek előkészítése segít csökkenteni az élelmiszerpazarlást, mivel az ételek előzetes megtervezésével és a konkrét hozzávalók beszerzésével semmi sem marad felhasználatlanul.

Kipróbálnád? A továbbiakban táplálkozási szakértők legjobb étel előkészítési tippjeit olvashatod, amivel a folyamat könnyű és élvezetes lesz, még azok számára is, akik kevésbé szeretnek főzni.

​1. Főzz nagy tételben!

Dr. Hazel Wallace táplálkozási tanácsadó az étkezés előkészítésének vitathatatlan királynője. Az első tanácsa, hogy főzzünk előre nagy tételben alapélelmiszereket, például quinoát, grillezett csirkét, sült csicseriborsót − bármit, amit szeretünk enni, de az ételeket azon a napon állítsuk össze, amikor meg fogjuk enni őket. Így a textúrák és az ízek a lehető legjobban érvényesülnek, és sokoldalúbbá tehetjük a fogásokat. Minden nap más-más szószokat, fűszereket vagy feltéteket használhatsz: például egyik nap a quinoából és a zöldségekből Buddha-tálat készíthetsz, a következő nap wrapet, vagy a hét későbbi részében sültet. Így az ételek frissek és izgalmasak maradnak, extra erőfeszítés nélkül.

​2. Használd ki a fagyasztóban tárolt élelmiszereket!

fagyasztott z\u00f6lds\u00e9gek

Fotó: Shutterstock

A fagyasztott termékek felhalmozása okos stratégia az étkezés előkészítéséhez, mivel időtakarékos és kényelmes előnyöket is kínál. A fagyasztott gyümölcsök, például a bogyós gyümölcsök és az előre felszeletelt zöldségek megőrzik tápértékük nagy részét, miközben csökkentik a főzési időt. Ráadásul általában olcsóbbak is, mint a friss opciók.

​3. Hallgasd a kedvenc podcastod főzés közben!

Jenna Hope táplálkozási szakértőnek van egy hackje, amivel szórakoztatóbbá és élvezetesebbé teheted az étkezés előkészítését: hallgass podcastot, hívd fel egy barátodat, vagy tedd be a kedvenc Netflix-sorozatodat. Használd ki az időt arra, hogy belemerülj egy új hangoskönyvbe, vagy szólaltasd meg a kedvenc lejátszási listádat, miközben előkészíted az ételt.

​4. Törekedj az egyensúlyra!

Beiktathatsz egy teljes kiőrlésű szénhidrátot, például barna rizst, teljes kiőrlésű kuszkuszt vagy quinoát, egészséges fehérjeforrással, például csirkével, lazaccal vagy tojással párosítva, majd adj hozzá néhány zöldséget! Törekedj arra, hogy különböző színű zöldségeket használj, hogy biztosítsd a tápanyagok és antioxidánsok sokféleségét.

​5. Készítsd elő a salátákat üvegekben!

\u00fcvegekben el\u0151k\u00e9sz\u00edtett sal\u00e1ta

Fotó: Shutterstock

A szétázott saláták nem az igaziak − tárold őket inkább üvegekben. Az öntetet alulra tedd, hogy a zöldek és más kényes összetevők ne ázzanak át. Ezután jöjjenek az erős zöldségek (például uborka vagy paprika), majd a fehérjék (például csicseriborsó vagy grillezett csirke), gabonafélék (például quinoa vagy lencse), végül pedig a tetejére tegyél leveles zöldeket vagy fűszernövényeket. Amikor készen állsz az evésre, egyszerűen rázd fel az üveget, hogy minden összekeveredjen!

​6. Kísérletezz egyfazékos receptekkel!

Ne bonyolítsd túl a dolgokat! Az egyfazekas receptek egyszerre kínálnak időmegtakarítást és minimálisan kell takarítani utánuk, mivel minden egyetlen edényben főzhető.

​7. Ajándékozd meg magad egy zöldségaprítóval!

Egy zöldségdarálóval sokkal gyorsabbá teheted a zöldségekkel teli előkészületeket. Ha van otthon konyhai robotgéped, azt is használhatod hagyma aprítására, sárgarépa felaprítására vagy káposzta szeletelésére.

Forrás: Marie Claire UK

Nyitókép: Shutterstock