Halszag főzés után? Így tüntetheted el könnyedén
Nálad is gyakran szerepel a hal menüben? Akkor biztos ismered a kellemetlen halszagot, ami az elkészítése után még hosszan a lakásban terjeng. Mutatunk pár trükköt, amivel elkerülheted (vagy legalábbis minimalizálhatod) ezt a kellemetlenséget.
Bryan Szeliga, a Fishtown Seafood Company alapítója és tulajdonosa szerint néhány különleges fajtától eltekintve a tenger gyümölcseinek általában nem szabad rossz szagot árasztaniuk. Ha azonban „friss” halat vásároltunk, és bűzlik az otthonunk, akkor vagy nem főzzük meg elég gyorsan, vagy új helyet kell keresnünk a vásárláshoz.
Vegyük sorra, hogy miért van egyes halaknak több szaguk, mint másoknak, és ami még fontosabb, hogyan szabadulhatunk meg a halszagtól a lakásban.
Mitől van a halaknak szaguk?
A sósvízi halakkal kapcsolatos szag egy természetes folyamatnak tulajdonítható, amely a trimetilamin-oxid (TMAO), a halak folyadékegyensúlyának fenntartása érdekében zajlik. Amikor a TMAO a levegőbe kerül, trimetilaminná (TMA) alakul, és halszagot hagy maga után.
Az édesvízi halaknak iszapszaga lehet a geosmin és a 2-metilizoborneol miatt, amelyek a természetben előforduló vegyületek, amelyek az ivóvízben is megtalálhatók − és igen, ott is szagot és rossz ízt okoznak.
Hogyan előzheted meg a halszagot főzés közben?
Az előkészítés és főzés közbeni szagok megelőzése érdekében a következőket javasoljuk:
Ne csomagold ki a halat, amíg készen nem állsz a főzésre!
A hűtőszekrényben lévő szódabikarbóna vagy aktív szén segíthet a szagok elnyelésében.
Fotó: Shutterstock
Főzés előtt öblítsd le a halat!
Így eltávolíthatod a TMA-t a bőrről. Erősítésként áztasd a halat tejben körülbelül 20 percig, majd öblítsd le.
Adj hozzá valami savasat!
Ha főzés közben savas összetevőket adsz a halhoz, például citromot, lime-ot, ecetet vagy akár paradicsomot, az csökkenti a szagot. A citromsav semlegesíti a hal aminjait, és ezeket a szerves vegyületeket sókká alakítja, amelyek nem maradnak a levegőben.
Hogyan szabadulhatsz meg a halszagtól?
Hűtsd le a maradékot, és dobd ki a szemetet!
Étkezés után tedd a maradékot a hűtőbe, és az összes ételmaradékot − farok, héj, bőr stb. − dobd a komposztba vagy a szemétbe. Mindenképpen ürítsd ki a konyhai vödröt, és vidd ki a kinti szemetesbe, hogy elkerüld a bűzt.
Gyorsan mosd el a piszkos edényeket!
Ne hagyd őket ázni, és ne is tedd csak úgy a mosogatógépbe; mindenképpen futtass le egy mosási ciklust, hogy elkerüld a szagokat. Bár normális esetben nem lenne baj, ha a piszkos edényeket áztatni hagyjuk, ez nem jó ötlet, ha tengeri ételeket szolgálunk fel.
Használj ecetet természetes szagtalanítóként!
Tartós halszagok esetén helyezz egy tál ecetet a konyhába, hogy eltávolítsa a szagot. Csak önts egy csésze desztillált fehér ecetet egy tálba, és hagyd a pulton legalább néhány órán át, vagy akár egész éjszakára, ha a szag erős. Bár ettől a szoba ecetszagú lesz, de az a szag gyorsan elillan. Fontos, hogy a légfrissítők, gyertyák vagy füstölők csak elfedik a szagot, de nem szüntetik meg azt.
Forrás: Apartment Therapy
Nyitókép: Shuttertsock