5 jel, hogy penész bujkál a konyhádban

5 jel, hogy penész bujkál a konyhádban

A konyhai problémák többsége ártalmatlan. Azonban, ha nem vigyázunk, akkor a konyhánk könnyen egészségügyi kockázatot is jelenthet. Az egyik leggyakoribb és egyben a legveszélyesebb kockázat, amivel a konyhánkban szembesülhetünk pedig nem más, mint a penész.


Emiatt fontos, hogy nyitva tartsuk a szemünket és az orrunkat is, figyelve a lehetséges jelekre, amelyek penészt mutatnak. Íme 5 jel, amely szakértők szerint feltárja a konyhánkban rejtőzködő penészt.

1. Dohos szag 

A penész a sötét, nedves helyeken, például a mosogató alatt, a hűtőszekrény mögött vagy a szekrények és kamrák sarkaiban tenyészik. Michael Golubev, a Mold Busters vezérigazgatója szerint a dohos, földes szag gyakran az első jele annak, hogy ezeken a területeken penész jelentkezhet.

2. Elszíneződés 

A falak, a padló vagy a mennyezet bármilyen elszíneződése a konyhánkban Golubev szerint szintén a rejtett penészt jelzik. A nedvesség idővel beszivároghat otthonunkban és fontos, hogy szemmel tartsuk, mikor válik igazán problémává.

3. Vízszivárgás 

„Bármilyen korábbi vagy jelenlegi vízszivárgás a konyhában, még ha kicsi is, rejtett penészgombásodást eredményezhet. Ha ilyen problémákat tapasztalsz, ellenőrizd a konyhai mosogató alatt, a csapok körül vagy a készülékek mögött a penész jelei miatt”

– mondja Petya Holevich, a Fantastic Services takarítási szakértője és felügyelője.

4. Hámló festék vagy tapéta

A penész a nedves környezetet kedveli, így, ha a konyhai festék vagy tapéta alatt rejtett nedvesség rekedt, Holevich szerint ez okozhatja azok hámlását vagy buborékosodását. Ha azt látod, hogy a konyhai tapéta vagy festék széle felgyűrődik, akkor lehetséges, hogy penészesedéssel van dolgod.

5. Elszíneződött tömítés vagy fuga

A penész a csempék közötti apró helyeken vagy a mosogató körül is elszaporodhat, ahol a fugázás megromlott.

„A repedezett vagy hiányzó habarcsvonalak szintén ideális környezetet biztosíthatnak a penészgomba szaporodásához”

– mondja Holevich.


Nyitókép: Shutterstock

(Apartment Therapy)