Egészségesebbek a koránkelők

Egészségesebbek a koránkelők

„Ki korán kel, aranyat lel" – tartja a mondás, és ha aranyat nem is, egészséget biztosan nyernek a koránkelők. Mutatjuk, milyen előnnyel jár, ha reggel 8 helyett 6-ra húzzuk az ébresztőórát.


Alvásminőség javulása

Vladislav Muslakov/Unsplash

Kutatások azt mutatják, azok az emberek, akik az átlagtól korábban kelnek, általában zavartalanabbul is alszanak. A jobb minőségű alvás pedig jobb koncentrációhoz vezet, magasabb energiaszinttel jár, valamint az elhízás veszélye is kevésbé veszélyeztet ilyenkor.

A kevés és rossz minőségű alvás viszont negatív hatásokkal járhat: magasabb a krónikus betegségek kialakulásának kockázata, valamint a libidót is csökkenti.

Egészségesebb bőr

Minél kevesebbet alszunk, annál rosszabb minőségű lehet arcbőrünk: több a pattanás, nagyobbak a szem alatti karikák és a bőrhibák is erőteljesebbek lehetnek. A kiegyensúlyozott alvás azonban jó tesz a bőrünknek. Tehát, ha korábban kelünk, jobban alszunk, ez pedig a bőrünknek is jót tesz.

Zavartalan reggeli

Ellieelien/Unsplash

Ha korábban kelünk, több időnk marad a reggelire is. Ez azért fontos, mert így zavartalanabbul indul be a metabolizmus, illetve több energiánk lesz a délelőttök folyamán. Kutatók szerint azok, akik bőségesen – főleg, ha az adott reggeli tápláló is – étkeznek reggelente, a sportra is hajlamosabbak, ami megint csak pozitív fiziológiai hatásokkal jár.

A módszer

És hogy miképp vegyük rá magunkat a koránkelésre?

Motiváljuk és jutalmazzuk magunkat. Legyen olyan ébresztőóránk, amin nincs szundi, továbbá az is fontos, hogy próbáljunk meg azonnal kikelni az ágyból, de szabadnapokon nyugodtan megengedhetjük magunknak a délig tartó alvást.