
Kevesen tudják, de ez a csodafűszer csökkenti a gyulladást és enyhíti a szorongást
A koriander megosztó fűszernövénynek számít: míg egyesek rajonganak friss, citrusos ízéért, mások szappanosnak érzik. Akik viszont szeretik, nemcsak az íze, hanem jótékony hatásai miatt is szívesen használják, hiszen ez az apró zöldfűszer számos egészségügyi előnnyel járhat.
A világon a halálesetek több mint felét valamilyen gyulladásos eredetű betegség okozza, ezért minden olyan élelmiszer, amely természetes módon képes csökkenteni a gyulladást, különösen értékesnek számít. Az Independent szerint a koriander is ilyen: rendszeres fogyasztása segíthet mérsékelni a gyulladást, ami többek között az autoimmun betegségek, a neurodegeneratív kórképek, az emésztőrendszeri panaszok, a szívbetegségek és egyes daganatok kialakulásában is szerepet játszik.
A növény C-vitaminban gazdag, és antioxidáns hatású vegyületeket is tartalmaz. Emellett segíthet a vércukorszint szabályozásában is – ami kulcsfontosságú, hiszen a magas vércukorszint gyulladást idézhet elő, és hosszú távon károsíthatja a szöveteket, az idegeket és a szívet. A koriander ráadásul az epilepsziás rohamok késleltetésében is hatékony lehet. Egy kutatás szerint az egyik természetes vegyülete képes befolyásolni az agysejtek elektromos működését, ezáltal csökkentve az epilepsziás rohamok kialakulásának esélyét.
Mint kiderült, nemcsak az agyunk működését, hanem a lelki egészségünket is támogathatja: egy állatkísérlet azt mutatta, hogy a szorongás enyhítésében is hasonló hatékonyságot mutathat, mint egyes nyugtató hatású gyógyszerek, bár ezt embereken még további vizsgálatoknak kell igazolniuk.
Sokan nem tudják, de a koriandert már legalább 8000 éve fogyasztják, és még Tutanhamon fáraó sírjában is találtak belőle. Az egyik legrégebbi ismert gyógynövényként a kínai hagyományos gyógyászatban is fontos szerepet kapott, ahol az örök élet növényének tartották. Bár halhatatlanná valószínűleg nem tesz minket, a szakértők szerint antibakteriális hatása is van – és nem utolsó sorban: finom! Érdemes tehát bátran kísérletezni vele a konyhában, hiszen nemcsak különleges ízt ad az ételeknek, hanem az egészségünket is támogatja.




