Egymásra tevődő kezek, szimbolizálva egységüket és támogatásukat.

Igen inspiráló hozadéka is született a járványnak

A világjárvány és más küzdelmek közepette, a remény néhány fényes pontját is meg lehet találni – legalábbis a kutatók és szakértők által most közzétett 2022-es új World Happiness Report szerint.

A jelentést az ENSZ Fenntartható Fejlődési Megoldások Hálózata állította össze a Gallup World Poll adatainak felhasználásával. Az idei jelentés, a felmérés tizedik évfordulója alkalmából a résztvevő 156 ország mindegyikében mintegy 1000 válaszadó válaszait gyűjtötték össze.

Bár a koronavírus-járvány folyamatos hatásai kétségtelenül sokaknak okoztak fájdalmat és szenvedést, az emberek egymás iránti támogatása és a jóindulat kifejezései is megnőttek – számolnak be a tanulmány szerzői.

„2021-ben világszerte figyelemre méltó növekedést tapasztaltunk a Gallup World Poll által megfigyelt mindhárom kedvességben megnyilvánuló cselekedetben. Az idegenek segítése, az önkéntesség és az adományozás 2021-ben a világ minden részén erőteljesen megnőtt, és csaknem 25 százalékkal meghaladta a járvány előtti szintet”

– idézi John Helliwell közgazdászt, a kanadai Brit Columbia Egyetem munkatársát a ScienceAlert.

Mivel a betegségek és a háborúk továbbra is hatással vannak a jólétre (az itt szereplő adatokat az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus előtt gyűjtötték), ez arra emlékeztet, hogy még mindig van remény az emberiség számára, hogy a megpróbáltatások idején össze tudunk fogni.

„A jóindulatnak ez a hulláma, amely különösen nagy volt az idegenek megsegítésében, erőteljes bizonyítékot szolgáltat arra, hogy az emberek reagálnak, hogy segítsenek másokon, akik rászorulnak, és ezzel nagyobb boldogságot teremtenek számukra, jó példát mutatnak másoknak, akiket követhetnek, és jobb életet teremtenek maguknak”

– mondja Helliwell.

Az egyes országokat tekintve 2022-ben a finnek lettek a legboldogabbak - ez az ötödik egymást követő év, amikor a nemzet az első helyen végzett. A második helyen Dánia végzett, az első ötöt pedig Izland, Svájc és Hollandia zárta.

A jelentés mögött álló csapat szerint a nagyfokú bizalom, a társadalmi kohézió, a munka és a magánélet egyensúlya, valamint az ingyenes oktatás és egészségügyi ellátás a fő okai annak, amiért a skandináv országok minden évben előkelő helyen szerepelnek a jelentésben.

Bár a helyezés nem sokat változott a tavalyi évhez képest, a legnagyobb boldogságnövekedést Szerbiában, Bulgáriában és Romániában tapasztalták. A legnagyobb visszaesés a boldogságértékekben Libanonban és Venezuelában volt tapasztalható, valamint Afganisztánban, ahol a tálibok 2021 augusztusi hatalomátvétele óta sokaknak továbbra is nehéz az élet.

„A rangsor legvégén olyan társadalmakat találunk, amelyek konfliktusoktól és mélyszegénységtől szenvednek. Nevezetesen azt találjuk, hogy az afganisztáni emberek a 10-ből mindössze 2,4-re értékelik saját életminőségüket. Ez élesen emlékeztet arra, hogy a háború milyen anyagi és immateriális károkat okoz számos áldozatának, és hogy a béke és a stabilitás alapvető fontosságú az emberi jólét szempontjából.”

– mondta Jan-Emmanuel De Neve közgazdász, a brit Oxfordi Egyetem munkatársa.

A kutatók jelentése szerint a stressz, az aggodalom és a szomorúság összességében megnőtt, és a járvány különösen „kézzelfogható hatással" van az életekre és a boldogságra. A jövőbeni aggodalmak valószínűleg a háborúk, a megélhetési költségek emelkedése és az éghajlati válság miatt bekövetkező változások köré összpontosulnak.

A különböző korcsoportokban eltérő attitűdök mutatkoznak. A fiatalok körében például csökkent az élettel való elégedettség – de a 60 év felettiek körében is nőtt. Összességében azonban a legtöbb országban hosszú távon enyhe csökkenés tapasztalható az élet élvezete terén.

A World Happiness Report célja a boldogság és a jólét előmozdítása, valamint az erről szóló jelentés. Miközben a kutatók folyamatosan új ismereteket fedeznek fel arról, hogy mi tesz minket boldoggá, boldogságunk vagy annak hiánya még mindig nagymértékben függ a környezeti tényezőktől és attól, hogy mi történik körülöttünk. Miközben a konfliktusok, a betegségek, a szegénység és az egyenlőtlenségek továbbra is jelentős problémákat jelentenek 2022-ben, a kutatók szerint rengeteg lehetőség van arra, hogy jobban gondoskodjunk magunkról, akár a kormányok, akár az egyéni cselekvések szintjén.

„A kedvesség és a nagylelkűség cselekedetei segíthetnek megbirkózni a nehéz időkben, mivel céltudatosságot adnak, valami praktikus dologra összpontosíthatunk, és megmutatják az emberi lélek erejét. Jó mentális egészséget építhetünk azáltal, hogy pozitív cselekvéssel segítünk másokon”

– magyarázza Mark Williamson, az Action for Happiness jótékonysági szervezet vezérigazgatója.

Nyitókép: Shutterstock / Studio Romantic