Egy fáradtság miatt szemeit dörzsölő fiú

5 módszer, mellyel enyhíthetjük a koronavírus utáni kínzó kimerültséget

A koronavírusos megbetegedés utáni kimerültség egy valós probléma, mellyel az egész világon küzdenek az emberek. Nem egyszerű fáradtságról van szó, hiszen ebben a helyzetben akkor is gyengének érzi magát a gyógyult, ha éppen jobban alszik, mint valaha. Mit lehet tenni az állapot javításáért?


Több különbség is van fáradtság és kimerültség között. Néhány személy esetében akkor is fennáll a betegség utáni gyengeség, ha már semmilyen más tünetet nem mutatnak, ez pedig a szervezet immunreakciója a vírusra. Fáradtságnak számít az is, ha valaki gyorsan kezdi kapkodni a levegőt a kertben sétálgatástól, vagy ha az izmai folyamatosan legyengülnek. Ezzel szemben kimerültséget lehet tapasztalni mentálisan, fizikailag, valamint érzelmileg is.

21 nemrégiben elvégzett tanulmány szerint az emberiség 13-33 százaléka akár 20 héttel a tünetek megjelenése után is beszámolt erről az állapotról. Mivel rengeteg tényező kifejthet hasonló hatást, így nem kötelező azonnal felkeresni egy orvost miatta, viszont a tünetek romlása — vagy stagnálása —után célszerű konzultációt megbeszélni az esetleges problémák kiszűréséről.

Mit tudunk tenni magunktól a lendületünk és az erőnk visszaszerzéséért?

1. Ne eresszünk le

A mindennapi teendőinket igazítsuk az energiaszintünkhöz, így összpontosíthatunk azokra, melyeket el tudunk végezni, valamint egy kicsit erőltetjük is magunkat a munkavégzésre.

2. Fokozatosan hozzuk vissza a testmozgást mindennapjainkba

Egy ember erd\u0151s ter\u00fcleten s\u00e9t\u00e1l

Fotó: Unsplash/Dmitry Schemelev

A fokozatos visszatérés a sportokhoz visszaállíthatja az eredeti egyensúlyt, így célszerű eljárni edzőterembe vagy többet futni, esetleg sétálni. Természetesen jól jöhet némi segítség, valaki olyan, aki megtaníthatja a torna utáni kimerültség helyes kezelési formáit.

3. Helyezzük előtérbe az alvást

Ebben a szituációban nem szabad szégyellni a hosszabb alvást, hiszen testünk energiát takarít meg és gyorsabban gyógyul nyugalmi állapotban. A megzavart alvási szokások sajnálatos COVID-tünetek. Fontos a szigorú lefekvési idő beütemezése, de nem szabad zavarba jönnünk, ha nap közben szükségünk van egy kis szundira a feltöltődéshez.

4. Figyeljünk az étrendünkre

Egy \u00e9tteremben eb\u00e9del\u0151 l\u00e1ny

Fotó: Unsplash/Outcast India

A szaglás és az ízlés elvesztése elronthatja a természetes étvágyunkat, viszont a betegségből felgyógyulva szükségünk van a tápláló élelmiszerek bevitelére, ugyanis azokból energiát tudunk nyerni a regenerálódáshoz.

5. Vezessünk naplót az állapotunkról

Nem fontos, viszont jót tehet, ha felvázolva látjuk a fejlődésünk szintjét. Lesznek jobb és rosszabb napok is, viszont egy idő után folyamatos erőnlétbeli javulást kell látnunk, ami extra önbizalmat adhat a folytatáshoz.