Modern lonyha fehér bútorokkal

Te tudtad? Ez a konyhád legkoszosabb része

A fürdőszoba mellett a konyha a baktériumok kedvenc helye otthonunkban, azon belül pedig a fűszerek körül lapul a legnagyobb bűnös.


Egy új kutatás szerint a konyhában a baktériumoknak leginkább kitett hely a fűszertartó. A Journal of Food Protection című folyóiratban megjelent tanulmány az ételkészítés során a keresztszennyeződés legnagyobb kockázatát vizsgálta a konyhában.

A 371 résztvevővel végzett kísérletben a tanulmány szerzői egy ártalmatlan organizmust, az MS2 bakteriofágot használták, és nyers pulyka húspogácsába helyezték. A kísérleti személyeket arra kérték, hogy készítsenek pulykaburgert a húspogácsák és némi előre csomagolt saláta felhasználásával.

A pulyka húspogácsát kezelő, majd más konyhai tárgyakat felkapó alanyok 20 százalékos vagy annál alacsonyabb pozitív keresztfertőzési arányt értek el. Ez azt jelenti, hogy az MS2-t a felületek, például az eszközök és a munkalapok 20 százalékán vagy annál kevesebb felületen találták meg.

A fűszertartályok esetében azonban a pozitivitás 48 százalékra emelkedett, ahol a legmagasabb MS2-koncentrációt találták. A második és harmadik helyen a vágódeszkák és a szemeteskukák fedelei végeztek.

„Az olyan nyilvánvaló felületek mellett, mint a vágódeszkák, szemetesedényfedelek és a hűtőszekrény fogantyúi, itt van még valami, amire oda kell figyelni, amikor a konyhában próbálunk tiszták és higiénikusak lenni.A kutatásunk azt mutatja, hogy bármelyik fűszertartály, amelyet nyers hús elkészítésekor megérintünk, keresztszennyeződhet. Erre érdemes tudatosan odafigyelni az ételkészítés során vagy azt követően”

– mondta Donald Schaffner, a tanulmány vezető szerzője és a Rutgers School of Environmental and Biological Sciences élelmiszer-tudományi tanszékének professzora.

A nyers hús, baromfi és más, baktériumokat tartalmazó élelmiszerek kezelése után kezet kell mosni, amit ezek a résztvevők nyilvánvalóan elmulasztottak. Minden felületet, amelyet a hús vagy a fertőzött kéz érint, fertőtleníteni kell.

Az FDA négylépcsős stratégiát javasol az élelmiszerek kezelésére: tisztítsuk meg a kezeket és a felületeket, válasszuk el a nyers élelmiszereket a többi élelmiszertől, főzzük meg a megfelelő hőmérsékleten, és a főzést követő két órán belül tegyük hűtőbe. A fűszertartályoktól is érdemes távol tartani a koszos kezeket.