Biztos, hogy jó ötlet közös kasszán lenni a párunkkal?

Biztos, hogy jó ötlet közös kasszán lenni a párunkkal?

Alig több mint fél évszázaddal ezelőtt még egészen más volt a felállás a kapcsolatokban. Egyáltalán nem volt szokatlan az, ha a férj volt a fő kereső, míg a nők felhagytak a munkával, hogy gyermekeiket neveljék. Mára mindez azonban már eléggé megváltozott és lehet, hogy a pénzügyi szokásainkat is meg kellene változtatnunk ezzel együtt.


Íme pár fontos kérdés, amit mindenképp érdemes mérlegelnünk, mielőtt közös kasszát nyitunk a párunkkal.

Ez is érdekelhet: Így tanítsuk meg a gyereknek, hogyan bánjon a pénzzel

Van megfelelő időpont a közös kassza elkezdésére?

Ahogyan minden ember, úgy minden párkapcsolat is más és más, főként, ha a pénzügyekről van szó. Számtalan oka lehet annak, hogy egyes párok előbb döntenek a közös kassza mellett, mint mások, így értelmetlen bárkihez is hasonlítani magunkat.

„Az, hogy a párok mikor egyesítik a pénzügyeiket, minden egyes forgatókönyvtől függően változhat”

- magyarázza Nicole, aki pénzügyi tanácsokat ad könyveiben.

„Gyakran a közös számla megnyitására akkor kerülhet sor, amikor a párok összeköltöznek, mert közös költségeik lesznek, mint például a bérleti díj vagy a jelzálog, valamint a közüzemi költségek és a közös étkezések.”

Amit Nicole azonban hangsúlyoz, hogy nem szabad elsietni a pénzügyek egyesítését.

„Ha a partnere nyomást gyakorol a pénzügyek korai egyesítésére, az figyelmeztető jel lehet, hogy valami nincs rendben”

– mondja Nicole.

Miket érdemes átbeszélni a közös kassza megkezdése előtt?

A végső döntés előtt érdemes néhány kérdést átrágni a partnerünkkel. Nicole úgy véli, hogy nyílt és őszinte beszélgetést kell lefolytatni, mielőtt bármibe is belevágnánk.

„Mindkét fél részéről erős bizalomra és elszámoltathatóságra van szükség a közös kiadásokkal kapcsolatban. Ideális esetben a kiadásokkal, megtakarításokkal és befektetésekkel kapcsolatos értékeket is át kell beszélni”

– mondja Nicole.

A pénzügyi tanácsadó szerint fontos, hogy mindketten ugyan azon az oldalon álljatok a pénzköltési terveitekkel kapcsolatban.

„Ha közös számlát nyittok, és valaki visszaél a pénzzel, az valószínűleg konfliktushoz vezet a kapcsolatban”

– jegyzi meg Nicole. Ezen kívül rendkívül fontos, hogy a megállapodást mindkét fél egyformán igazságosnak érezze. Ameddig ezek a kérdések nem tisztázódnak, nem érdemes közös számlát nyitni.

Házasság = közös kassza?

Szerencsére manapság már egyáltalán nem kényszerülünk arra, hogy csak azért, mert megházasodtunk, közös kasszát nyissunk a férjünkkel.

Ha a házasság korai szakaszában te még nem érzed magad késznek a pénzetek egyesítésére, akkor beszéld meg a partnereddel, hogy később térjetek vissza erre a témakörre.

Nyitókép: Photo by Candice Picard on Unsplash