egy nő rajzol a tabletjén

Ez az egyszerű fantáziateszt megmutatja, hogy mennyire vagy kreatív

Mennyire tudod elnyújtani a képzeletedet? Ha képes vagy időben és térben távoli helyzeteket elképzelni, az a kutatások szerint annak a jele, hogy rendkívül kreatív vagy.


A kreatív emberek képesek a jövőbe gondolni, túllépve az itt és moston. Meglepő módon a kreatív emberek a kevésbé kreatívakhoz képest az agy egy teljesen más részét használják a jelenen túli gondolkodásra, derül ki egy friss kutatásból.

Dr. Meghan L. Meyer, a tanulmány első szerzője elmondta:

A legtöbb ember számára nehéz túllépni az itt és moston, de a kreatív emberek sokkal élénkebben képesek elképzelni a távoli élményeket, mint mások. Olyan idegi mechanizmusra támaszkodnak, amelyet más emberek talán nem tudnak olyan könnyen bekapcsolni az ilyen típusú gondolkodáshoz.

A következtetések egy három tanulmányból álló vizsgálatsorozatból származnak. Az egyik vizsgálatban 300 embert kértek meg arra, hogy „képzeljék el, milyen lesz a világ 500 év múlva", más hasonló feladatok mellett.

Az eredmények azt mutatták, hogy a kreatívabb emberek jobban teljesítették ezt a képzeletbeli gyakorlatot.
A második vizsgálatban kreatív és nem kreatív szakembereket hasonlítottak össze. Ez azt találta, hogy a kreatív szakemberek jobban el tudták képzelni a jövőt.

egy n\u0151 \u00edr a jegyzetf\u00fczet\u00e9be

Fotó: Unsplash

Dr. Meyer kifejtette:

A kreatív szakemberek és a kontrollcsoport résztvevői ugyanolyan szintű karriersikert mutattak. A kreatív szakemberek azonban nagyobb távlati képzelőerőt mutattak. Az eredmények azt illusztrálják, hogy a kreatív törekvések és nem csak a karriersiker az, ami a jelek szerint fokozza az itt és moston való túllépést.

Egy harmadik tanulmányban szkenneléseket végeztek, hogy megvizsgálják, mi történik az agyban, amikor a kreatív emberek egy távoli jövőt képzelnek el. A távoli eseményekre a kreatív résztvevők a dorzális mediális alapértelmezett hálózatot használták, amit a kevésbé kreatívak nem használtak. Ez az agyterület fontos az empátia és a másokról való gondolkodás szempontjából.


A mai társadalmunk előtt álló számos probléma, legyen szó akár az éghajlatváltozás kezelésére szolgáló megoldások meghatározásáról, akár a másokkal való együttműködésről, akiknek esetleg eltérő politikai nézeteik vannak, alapvetően olyan kihívások, amelyek távoli gondolkodást igényelnek. Azt igénylik, hogy az ember kilépjen a jelenlegi nézőpontjából, és megpróbáljon elgondolkodni azon, hogy a dolgok hogyan alakulhatnának másképp, mint ahogyan azt a közvetlen tapasztalatai mutatják. Az ilyen típusú képzelőerővel kapcsolatos mögöttes neurális mechanizmusok azonosítása remélhetőleg segít majd jobban megérteni azokat a kulcsfontosságú összetevőket, amelyekre szükség lehet az ilyen típusú összetett, társadalmi problémák megoldásához

– tette hozzá Dr. Meyer.

Forrás: Spring

Nyitókép: Unsplash