Anyuka fegyelmezi a szomorú kislányát a földön ülve

8 jele annak, hogy túl kritikus szülők neveltek fel

Az önértékelésünkre és az emberi kapcsolatainkra negatív hatással lehet hosszútávon az állandó kritika. Ha valaki nagyon kritikus szülők mellett nő fel, annak hosszútávú hatásai lehetnek és az alábbi 8 jel erre utal.


A következő jelek, melyek arra utalnak, hogy gyermekkén túl szigorú, kritikus szülők neveltek kutatási tanulmányokon, illetve pszichoterapeuta megfigyelésein alapulnak. Lássuk őket!

1. Nehezen bízol meg magadban.

A korai folytonos kritikák azt a benyomást kelthetik benned, hogy amit gondolsz, érzel, vagy cselekszel az rossz. Emiatt pedig gyakran önbizalomhiány gyötörhet.

2. Félsz új kihívásokat vállalni.

Az önbizalomhiány és az alacsony önbizalom miatt nehéz hinni abban, hogy képes vagy felnőni az új feladatokhoz. Gyakran emiatt inkább a biztosra mész, nem próbálsz ki új dolgokat, nehogy a kudarcot megkockáztasd.

3. Nehezen állsz fel a hibákból.

Tévedni emberi dolog, de amikor a hibát te követed el, úgy érzed, hogy megerősítést kapsz a hiányosságaidról. Még egy egyszerű hiba is emlékeztethet minden korábbi kudarcodra, és ettől az önértékelésed zuhanórepülésbe kezd.

4. Maximalista vagy.

A tökéletességre való törekvésedet nem a munkádra való büszkeség hajtja, hanem a félelem attól, hogy elrontod és leleplezed a gyengeségeidet.

5. Folyton bocsánatot kérsz.

Ha a szüleid általában azt éreztették veled, hogy mindenért te vagy a hibás, akkor könnyen feltételezheted, hogy mások is így látnak téged. Még az is előfordulhat, hogy bocsánatot kérsz azért, amiért a barátaid megmondják neked, hogy ne kérj folyton bocsánatot.

6. Sok idő, mire végzel egy feladattal.

Egy e-mail megszerkesztése, egy születésnapi kártya kiválasztása vagy egy prezentáció leadása sok időt vehet igénybe, mivel próbálod elkerülni, hogy hibát kövess el a munkádban.

7. Szociálisan szorongsz.

Mivel nem bízol mások pozitív megítélésében, gyakran félsz az ítéletüktől vagy a kritikától Aggódhatsz amiatt, hogy kínos helyzetbe hozod magad a munkahelyeden, valami megalázó dolgot csinálsz nyilvánosan, vagy kínosnak tűnsz a beszélgetésekben.

8. Hajlamos vagy a depresszióra.

A rengeteg negatív kritika, amit magaddal szemben alkotsz megvisel lelkileg és előbb-utóbb a hangulatodra is ráül. Ezután még az is előfordulhat, hogy a depresszió érzése miatt is kritizálni kezded magad, ami az önutálat lefelé tartó spirálját indítja el.

Ezek a minták persze nem alakulnak ki mindenkinél, akik kritikus szülőkkel nevelkedtek és vannak olyan tünetek, melyek nem feltétlenül azt jelentik, hogy túl szigorúak voltak a szüleid. Azonban ha több mint a felénél azt érezted, hogy igazak rád a jelzők, akkor valószínűleg túl kritikusak voltak a szüleid veled gyermekkorodban.

Az rengeteget segíthet a problémádon, ha felismered, hogy ezzel küzdesz. Ezután sok tudatos munkával és gyakorlással az önfejlesztés útján elindulva változtathatsz a saját magaddal való viszonyodon és pozitívabb irányt vehet az életed.

Nyitókép: Getty

(Psychology Today)