Cameron Diaz

Tényleg jót tesz a külön ágyban alvás? Cameron Diaz is esküszik rá

Mindannyian ismerjük a történetet: a fiú találkozik a lánnyal, egymásba szeretnek, összeköltöznek, és életük hátralévő részét azzal töltik, hogy egy franciaágyban a paplanon veszekednek.


De talán mégsem ez az egyetlen lehetséges út. Kiderült ugyanis, hogy sokunknak kezd elege lenni ebből a közös ágy dologból. Elvégre a partnered rágódása miatt akár a rossz spirálba is kerülhetsz, horkolása dühöt válthat ki. Ezen segít a sleep divorce, azaz alvási válás. Ez egy megállapodás, amelynek során a párok úgy döntenek, hogy külön alvási rendet igényelnek.

Az alvási válás a TikTok-on is nagy divat. Még Cameron Diaz is felült a trendre.

Normalizálnunk kellene a külön hálószobákat. Én szó szerint azt mondanám, hogy nekem megvan a házam, neked meg a tiéd, és van egy családi házunk középen. Én a saját szobámban fogok aludni, te pedig a tiedben

− mondta a színésznő Molly Sims On the Rim podcastjában. De Dakota Johnson is elárulta már nekünk, hogy az alvás az ő „első számú prioritása", a TikTok pedig bemutatta nekünk a skandináv alvásmódszert.

Tudományos szempontból még további kutatásokra van szükség annak vizsgálatára, hogy az együtt (és külön) alvás hogyan hat az általános mentális és fizikai egészségre, de tedd azt, ami alvás szempontjából a legjobb neked. Ennek ellenére nehéz lehet megmondani valakinek, hogy minden egyes éjszakát külön töltötök, ezért megkérdeztünk egy párkapcsolati szakértőt, milyen tippeket adna.

​1. A külön alvás nem jelenti azt, hogy rossz a kapcsolatotok!

egy p\u00e1r egym\u00e1snak h\u00e1ttal fekszik \u00e9s telefonozik

Fotó: Getty Images

Ha felfedezted a szólóban alvást, és bejött, ne feledd, hogy ez nem az egész kapcsolatodról mond véleményt. Az együtt alvás egyike azoknak a dolgoknak, amelyeket társadalmunk általában az elkötelezett romantikus kapcsolat velejárójának tekint, pedig nem baj, ha szeretnétek egy kis térrel köztetek szundikálni, mert tudjátok, hogy a külön pihenés hatásosabb.

​2. Gyengéden közelítsd meg a témát!

Ha eljutottatok arra a pontra, hogy készek vagytok külön helyen aludni, a párod valószínűleg tud az alvásproblémáidról. De még így is nehéz lehet elmondani valakinek, akit szeretsz, hogy alvási válást szeretnél. Viszont ha empátiával kommunikáljuk a viselkedésváltozást az enyhíti a csapást.

​3. Fontolj meg néhány alvási kompromisszumot!

Ha az alváshiánytól kialvatlanok vagytok, a legjobb megoldásnak a külön ágyak tűnnek. De van-e lehetőség kompromisszumra? Lehetne hétköznap esténként külön aludni, a hétvégéket pedig együtt tölteni? Ahogy a saját feltételeitek szerint határozzátok meg a kapcsolatotokat, úgy az alvási rutinba is bátran vihettek kreativitást.

​4. Töltsetek időt ölelkezéssel lefekvés előtt!

Lehet, hogy a pároddal való alvás most nem működik annyira, de valószínűleg mindkettőtök számára rejtett előnyökkel jár. Ha jellemző, hogy lefekvés előtt beszélgettek, vagy reggelente összebújtok, akkor próbáljátok megőrizni ezeket a rituálékat. Töltsetek el egy kis időt összebújva az egyik ágyban, mielőtt szétválnátok.

​5. Használjátok a testi közelség más formáit!

Fokozzátok a fizikai szeretetet a nap folyamán! Ez lehet bármi, a közös zuhanyzástól kezdve a kanapés Netflix-nézésig. Ezekkel fizikai intimitást teremtetek, ami segít abban, hogy közel érezd magad a partneredhez. Ha aggódtok amiatt, hogy a külön alvás zavarhatja a szexuális életeteket, akkor beszéljetek róla.

Forrás: Glamour

Nyitókép: Getty Images