Macska és Golden Retriever összebújva

Ezzel az 5 tippel könnyen összeszoktathatod a kutyádat a macskáddal

Ha nem jön ki a macskád a kutyáddal, az alábbi trükkök segítségével elválaszthatatlan barátokká varázsolhatod őket.

A Mental Floss által az Animal Planeten bemutaott Cat vs. Dog című sorozatban szakértők magyarázzák el a kutyák és macskák békés együttélésnek kulcsát.

1. Az állat fajtája helyett a személyiségét nézzük

A legfontosabb, hogy figyelembe vegyük az állatok személyiségét és energiaszintjét. Ha egy kutya agresszív és territoriális, akkor nem fog jól illeszkedni egy olyan háztartásba, ahol egy nyűgös macska él, míg egy idősödő kutya nem szívesen osztja meg a helyét egy játékos, ugráló cicával.

Ha a két állat személyisége nem illeszkedik egymáshoz, legyen egy B-tervünk, vagy próbáljuk meg egymástól tisztes távolságban nevelni a két állatot. Örökbefogadás esetén mindig kérdezzük meg az előző gazdát vagy a menhelyet, hogy a kutya vagy macska élt-e már együtt más állattal, és jól kijön-e velük.

2. Tanítás

Ahhoz, hogy egy kutya sikeresen alkalmazkodjon egy macskához, meg kell tanulni uralkodnia az impulzusain. Ha a össze-vissza ugrál, ha leejtünk valamit vagy ha meglát egy csipogó játékot, akkor nem lesz min dolgozni a macskával való összeszoktatásán, mivel valószínűleg akkor is hangosan ugrálni fog, amikor meglátja valahol ücsörögni a másik állatot.

Érdemes visszatartani a két állat találkozóját addig, amíg a kutya meg nem tanul nyugton maradni, de a legbiztosabb, ha magunknál tartunk egy pórázt az első néhány macska-kutya találkozás alatt.

3. Tér a macskának

A macskáknak szükségük van egy biztonságos, védett helyszínre, ami csak az övék. Legyen ez tényleg csak a ő számukra használatos, tegyük egyértelművé kutyánk számára, hogy az nem az ő játszó,-vagy alvótere. Akár több biztonságos teret is érdemes kialakítani otthonunkban, hogy macskánk magabiztosan közlekedhessen a közös területen anélkül, hogy a kutya állandóan gondot okozna neki.

Mivel a macskák imádnak fent mászkálni, használjuk ki az otthoni függőleges tereket. Vásároljunk magas kaparófát, szereljünk fel polcokat, így cicánk biztonságos távolságból figyelheti a kutyát, vagy átkelhet a szobán anélkül, hogy a padlót érintené.

4. Szaglás nélkül nincs bizalom

Érdemes a kutyákkal és macskákkal megszaglásztatni egymás ágyneműjét és játékait, mielőtt bemutatnánk őket egymásnak, így kielégíthetik kíváncsiságukat, és elkerülhetik az esetleges összetűzéseket.

5. Az első találkozó megtervezése

Fontos az első alkalom, sok minden múlhat rajta. Érdemes ezt az étkezés idejére időzítsük, úgy, hogy a kutyán póráz van, és a két állatot egy zárt ajtó két ellentétes oldalán. Ha látni nem is fogják egymás t, de érezni fogják a másik szagát, miközben a saját ételüket majszolják. Az illatot elkezdik majd az ételhez társítani, így egy kellemes dologgal tudják azonosítani a jövőben. A folyamatot több héten keresztül minden étkezéskor iktassuk be, mielőtt lassan bevezetnénk a személyes találkozót is.

Végül folytassuk a macska és a kutya etetését külön-külön, de már csak valamilyen paravánt tegyünk kettejük közé, majd ezt is eltávolíthatjuk. A szakértők szerint ekkora már az állatok egymás mellett esznek, és nagyjából figyelmen kívül is hagyják majd egymást. A biztonság kedvéért továbbra is tartsuk pórázon a kutyát, amíg biztosak nem vagyunk benne, hogy levehetjük róla.

(Hamu és Gyémánt)

Nyitókép: Shutterstock