Árverést vezető férfi

Monet vezette a Sotheby's árverését, de egy másik mű ellopta a show-t

A Carrington szürreális remekművéért folytatott 10 perces licitháború kellő izgalmat hozott a nyugtalan aukciós szezonba.

Leonora Carrington ellopta a show-t a Sotheby's legutóbbi árverésén, annak ellenére, hogy egy Monet-festmény nyerte a legmagasabb licitet. Carrington szürrealista fantáziaképe, a Les Distractions de Dagobert (Dagobert zavaró tényezői, 1945) 28,5 millió dollárért kel el a New York-i árverésen.

A modernista művész új személyes csúcsértéke több szempontból is meglepő volt – megdöntötte az előző, mindössze két évvel ezelőtti 3,3 millió dolláros aukciós rekordját, valamint túlszárnyalta a 12-18 millió dollár közötti előzetes becsléseket.

A Sotheby's szerint ezzel a brit modernista a művészeti piac legmagasabb szintjére lépett, olyan legendás művészelet megelőzve ezzel, mint mint Salvador Dalí és Max Ernst.

A Sotheby's árverésének összbevétele 235 millió dollár volt, ami a becsült 180,9 millió és 250,7 millió dollár közötti tartományon belül maradt, de 22,5 százalékkal kevesebb volt az egy évvel ezelőtti hasonló aukcióhoz képest.

Két tételt az árverés előtt visszavontak, a fennmaradó ötvenből kettő nem kelt el, így az eladási arány 96 százalékos volt. A legnagyobb veszteség Pablo PicassoFemme au chapeau (1939) című, 6-8 millió dollárra becsült műve volt, mely nem talált vevőt.

Az árverés utolsó, Pierre Bonnard és Picasso alacsonyabb értékű műveiből álló tételeiig kisebb licitháborúk törtek ki. Alexander Calder Blue Moon (1962) című alkotása 14,4 millió dollárt ért, meghaladva a 10 millió dolláros becsült árat. Az eredmény meglepett néhány szakértőt, és tapsot váltott ki a teremben.

„A késői Calders művek korábban eladhatatlanok voltak”

– mondta Gregoire Billaut, a Sotheby's kortárs művészetért felelős elnöke.

Az árverés csúcstétele Monet Meules à Giverny (Szénaboglyák Givernyben, 1893) című festménye volt, amely 30 millió dollárért került eladásra (az előzetes becsült érték is ennyi volt).

(Artnet)

Nyitókép: Shutterstock