Gustav Klimt Fräulein Lieser portréja (Portrait for Fräulein Lieser) című festménye

100 éve elveszett Klimt-portrét árvereznek el

Bécsben kerül árverésre Gustav Klimt utolsó, közel 100 éve elveszettnek hitt portréja, melyről eddig csak egy 1925-ben készült fekete-fehér fotó volt ismert.

Gustav Klimt 1917-es, Fräulein Lieser portréja (Portrait for Fräulein Lieser) című festménye majdnem egy évszázadra elveszett, ez idő alatt pedig azt csak egy fekete-fehér fotóról ismerhettük meg.

A portré holléte 1925 óta rejtély, amikor is az egyetlen fénykép készült, amely megörökítette a létezését. Most, egy évszázaddal később újra előkerült, és a bécsi Im Kinsky aukciósház árverésére kerül, amelynek becsült értéke 30-50 millió euró (11,5-19 milliárd forint).

A Klimt életének utolsó éveiben festett portré alanyának kilétéről viták folynak, de az biztos, hogy a gazdag, felsőbb osztálybeli zsidó iparmágnásokból álló Lieser család tagja volt. A művet feltehetőleg 1917 májusában kezdték el festeni és még részben befejezetlenül találták meg Klimt műtermében, amikor a művész 1918-ban agyvérzésben meghalt. A kép ezt követően került a Lieser családhoz.

„Hihetetlenül jó állapotban van, szinte makulátlan eredeti állapotban”

– mondta el Claudia Mörth-Gasser, az aukciósház modern művészetekért felelős vezetője a csütörtöki sajtótájékoztatón.

Az Osztrák Nemzeti Könyvtár tulajdonában lévő, 1925-ös fénykép a festményről megjegyzi, hogy a kép akkor még a Lieser család tulajdonában volt. Ma már ismert, hogy a mű feladójának családja az 1960-as években jogszerűen szerezte meg a festményt, de annak mozgása az 1925 és 1960 közötti évtizedekben, valamint a tulajdonosváltás körülményei ismeretlenek.

A festmény múltját kutató Ernst Ploil műtárgyjogi szakértő szerint nem találtak bizonyítékot arra, hogy a művet a náci uralom alatt kifosztották vagy illegálisan elkobozták volna, és a Lieser család sem tett semmilyen igényt.

A művet mind a bizományba adó, mind a Lieser család törvényes leszármazottai nevében értékesítik, a nácik által elkobzott művészetről szóló washingtoni elvekkel összhangban, amelyeket 1998-ban hoztak létre az elrabolt műkincsek azonosításának és visszaszolgáltatásának támogatására.

Klimt jellegzetes szecessziós stílusa meghatározta a fin-de-siècle osztrák avantgárdját, és legismertebb művei közé tartoznak a női portrék. Jelenlegi, 109 millió dolláros aukciós rekordját 2023 júniusában érte el a londoni Sotheby's a Hölgy legyezővel című festményéért, amely ugyanebben az évben (1917-18) készült. Adele Bloch-Bauer II. portréja (1912) 2006-ban 88 millió dollárért kelt el a Christie's New York-i árverésén az Artnet áradatbázisa szerint.

Mielőtt a Fräulein Lieser portréja 2024. április 24-én a The Gustav Klimt Sale részeként árverésre kerül, a mű nemzetközi útjára indul, Svájcba, Németországba, az Egyesült Királyságba és Hongkongba.