Éhes Jack Russell terrier előtt egy üres és egy étellel teli tál

Tudod, milyen gyakran kell etetni a kutyádat? A válasz meglepő!

Minden kutya más és más, és olyan dolgoktól függően, mint a fajta, a méret, az életkor és az egészségi állapot, a különleges táplálkozási igényeik is eltérőek lehetnek, beleértve azt is, hogy mivel és mennyit kell etetni őket.


De mi a helyzet azzal, hogy milyen gyakran etessük kedvencünket? Egy több mint 10 000 kutyát vizsgáló, új tanulmány megdöbbentő betekintést nyújt az etetés gyakorisága és a kutyák egészsége közötti nyilvánvaló összefüggésekbe, és a legfontosabb tanulság mindenképpen elgondolkodtató.

A kutatás szerint azok a felnőtt kutyák, melyeket naponta csak egyszer etetnek, az egészség számos mutatója tekintetében jelentősen jobb eredményt érnek el, mint a gyakrabban etetett kutyák, írja a Sciencealert.

„A nem, az életkor, a fajta és más lehetséges zavaró tényezők figyelembevételével azt találtuk, hogy a naponta egyszer, nem pedig gyakrabban etetett kutyák alacsonyabb átlagpontszámot értek el egy kognitív diszfunkciós skálán, és kisebb volt az esélyük a gyomor-bélrendszeri, fogászati, ortopédiai, vese/húgyúti és máj/hasnyálmirigy rendellenességekre”

– magyarázza az új tanulmányban a kutatócsoport, amelyet az első szerző, Emily Bray, az Arizonai Egyetem kutyák egészségével foglalkozó kutatója vezetett.

Az eredmények a Dog Aging Project nevű, széles körű, folyamatban lévő kutyák egészségét vizsgáló tanulmány adataiból származnak.

Bár egyelőre még nem érdemes elsietni és megváltoztatni az etetési rutint, az eredmények azt sugallják, hogy az időbeli korlátozással történő táplálkozás által látszólag biztosított előnyök – amelyeket eddig főként rágcsálókkal végzett laboratóriumi kísérletekben tapasztaltak – a társállatként tartott kutyákra is kiterjedhetnek.

Nem mintha az eredmények nem lennének meglepőek még a kutatást végző tudósok számára is.

„Egyáltalán nem voltunk biztosak abban, hogy az etetési gyakoriság alapján különbséget fogunk látni a kutyák egészségében vagy kogníciójában. Azt hiszem, izgatottak lettünk volna, ha csak egy területen látunk összefüggést az etetési gyakoriság és az egészség között. Meglepett, hogy ilyen sok területen látok összefüggéseket”

– magyarázta Kathleen Kerr, a tanulmány vezető szerzője és a Washingtoni Egyetembiostatisztikusa még az előzetes eredmények decemberi bejelentésekor.


Míg a napi egy étkezéses etetési gyakoriság egyes területeken a kutyák jobb eredményeihez kapcsolódott, más területeken ez nem volt ennyire egyértelmű. A betegségek kockázatának mérése a szív-, bőr- és idegrendszeri egészség, valamint a rák előfordulása tekintetében nem mutatott statisztikailag szignifikáns hatást.

Ezen túlmenően a kutatók elismerik, hogy tanulmányukkal kapcsolatban számos korlátot kell szem előtt tartani. Az összes etetési adatot a kutyatulajdonosok saját maguk jelentették be – ami azt jelenti, hogy az emlékezésük és értelmezésük hibás lehet –, és a tanulmány nem tudta elkülöníteni a kalóriacsökkentés (amelyet a tanulmányban nem mértek) és az etetés gyakoriságának lehetséges hatását.


Mindazonáltal, a korlátozások ellenére a csapat szerint ez az eddigi legnagyobb, társas kutyákon végzett tanulmány az etetési gyakoriságról, és egyértelműen van itt valami, ami arra utal, hogy a napi egyszeri etetés bizonyos előnyökkel jár a kutyák egészségére nézve.

Hogy pontosan mi is ez, az egyelőre ismeretlen, és a kutatók hangsúlyozzák, hogy az eredmények csak összefüggést mutatnak, és nem bizonyítják az ok-okozati összefüggést, vagyis nem vonhatjuk le azt a következtetést, hogy az alacsonyabb etetési gyakoriság valóban jobb egészséget okoz a kutyáknál.

Például rengeteg oka lehet annak, hogy a rosszabb egészségi állapotú kutyákat gyakrabban etetik, mint az egészséges kutyákat (például a gyógyszerek szedése miatt extra étkezést kapnak), mutat rá Bray.

Amíg nem tudunk sokkal többet ennek a nyilvánvaló jelenségnek a hátterében álló mechanizmusokról - és a későbbi kutatások nem tudják valahogy tovább magyarázni az eredményeket -, addig senkinek sem kellene változtatnia azon, hogy milyen gyakran eteti a kutyáját ennek az egy tanulmánynak az alapján, mondják a kutatók.

„Ha azonban a jövőbeni vizsgálatok alátámasztják, akkor bölcs dolog lehet felülvizsgálni a jelenleg uralkodó ajánlást, miszerint a felnőtt kutyákat naponta kétszer kell etetni. A kutyák napi kétszeri etetésének indoklása homályos... és tanulmányunk azt sugallja, hogy a gyakoribb etetés valójában nem optimális lehet számos, az életkorral összefüggő egészségügyi eredmény szempontjából”

– összegzi a kutatócsoport.

Nyitókép: Shutterstock / Javier Brosch