egy felújító pár festékes lábai, kezükben ecsetek, alattuk újságpapír

Lakásfejútás? Erre az 5 gyakori hibára különösen figyelj oda

Egy teljes körű lakásfelújítás nemcsak az ingatlan értékét növeli, de lehetővé teszi azt is, hogy az életstílusunkhoz és ízlésünkhöz jobban illő teret alakítsunk ki. Ám érdemes pár dolgot figyelembe venni, ha erre adjuk a fejünket.


Az első természetesen a pénz, ami olyan tényezőktől függően, mint az otthon mérete, az anyagok minősége és az, hogy szükség van-e szerkezeti változtatásokra. Ha pedig bármilyen bökkenőbe ütközöl, az ár gyorsan az egekbe szökik. Hogy segítsünk, összeszedtük a legköltségesebb lakásfelújítási hibákat, és elmondjuk, hogy kerülheted el őket.

​1. Elmulasztod a kommunikációt a kivitelezővel

A legnagyobb hibák a fővállalkozóval való megfelelő kommunikáció hiányából adódhatnak. A vállalkozóknak az a dolguk, hogy gyorsan és megfizethetően végezzék el a dolgokat − nem fogjnak minden részletről megkérdezni, és valószínűleg sok feltételezést tesznek, hogy a projekt előrehaladjon. Ha azt szeretnéd, hogy valami egy adott módon készüljön el, muszáj kommunikálnod mindenről előre.

Így kerüld el: Szánj időt arra, hogy pontosan elmagyarázd, hogyan szeretnéd a dolgokat, például hol kell a mosogató fölé fali csaptelepet szerelni, vagy hol kell a csempe hátfalnak végződnie.

​2. Bizonyos projektekhez nem kéred szakember segítségét

Vannak olyan projektek, amelyek szükségessé teszik egy vállalkozó felbérlését − különösen, ha vízvezeték-szerelésről van szó.

Így kerüld el: Ha falakat, elektromos, vízvezeték- vagy HVAC-rendszert mozgatsz, kérj szakszerű segítséget. Az egyetlen alvállalkozó, akin semmiképpen sem szabad spórolni, az a vízvezeték-szerelő.

​3. Túltervezed a teret

egy minim\u00e1l diz\u00e1jnos konyha bels\u0151 tere

Fotó: Unsplash

Kérdezd meg magadtól, hogy még 20 év múlva is szeretni fogod-e ezt a teret? Te sem akarod 10 évente felújítani az otthonod csak azért, mert már nem vagy elégedett egy régebben divatos stílussal.

Így kerüld el: Nem kell, hogy minden felület ultradizájnos legyen. Inkább képekkel, párnákkal, kiegészítőkkel és bútorokkal játssz, hiszen ezek a dolgok eladhatók vagy mozgathatók.

​4. Rossz helyiségekbe fektetsz be

Ne fektess be olyan szobába, amelyben soha nem fogsz sok időt tölteni. Fontos, hogy a szobákat az alapján tervezd meg, hogy hogyan szeretnéd majd használni őket.

Így kerüld el: A legtöbb időt, energiát és pénzt azokba a helyiségekbe fektesd, ahol a legtöbb időt fogod tölteni. A konyhát és a hálószobát vedd előre a sorban, de a praktikus tárolóhelyekről se feledkezz meg!

​5. Szükségtelen egyéni funkciókat vásárolsz

Az egyedi szekrények, a beépített bútorok és díszlécek, szegélyek gyönyörűen néznek ki, de nagy beruházást jelenthetnek. Bizonyos tereket, például a nappalit, bútorokkal, képekkel és kiegészítőkkel is fel lehet dobni, így kevesebbet kell költened a keményebb kivitelezésbe.

Így kerüld el: Fontold meg, hogyan és mennyit fogod használni az adott teret. Majd vess egy pillantást a költségvetésre, hogy eldöntsd, megéri-e az egyéni funkciókat!


Forrás: Goodhousekeeping

Nyitókép: Unsplash