egy lamantin a vízben

​Salátával etetik a lamantinokat — túl sok példány pusztul el élelemhiányban

Az idei évben már több mint ezer lamantin pusztult el a víz szennyezettsége és az ebből adódó élelemhiány miatt. Az állatok védelmére Florida egy új étkeztetési programba kezdett.

A tervek szerint egy szállítószalag-szerű eszköz segítségével káposztát és fejes salátát fognak nekik a vízbe dobni. A projekt helyszínének egy olyan területet választottak, ahol eddig a legtöbb példány pusztult el, vagyis a helyi Florida Power & Light erőműhez közeli vízterületet. A lamantinok gyakran járnak oda, hiszen az erőmű mellett sokkal melegebb a víz, mint máshol.

A közleményben kiemeltek egy fontos kérést, miszerint a lakosok és a turisták lehetőség szerint ne etessék az állatokat. A műveletet a vadonélő állatok szakértői végzik, és ők tudják pontosan mivel és hogyan érdemes őket táplálni.

egy lamantin

Fotó: Instagram/zoodeparis

Először 1967-ben nyilvánították őket védett fajnak, azóta emelkedett az egyeszám. A mostani problémát az okozza, hogy vízszennyezés és a globális felmelegedés következtében vészesen kevés tengerifű terem. Ez a növény a lamantinok fő tápláléka. A Gizmodo cikke szerint egy felnőtt példány normális körülmények között naponta több mint 45 kilogrammot képes elfogyasztani. A St. Johns River Water Management District becslése szerint 2009 óta a tengerifű mintegy 58 százaléka tűnt el.

A floridai Hal- és Vadvédelmi Bizottság adataiból megállapítható, hogy 2021 első hat hónapjában rekordszámú, 841 nyugat-indiai lamantin pusztult el az éhezés miatt. Felmérésekből lehet tudni, hogy november közepére a teljes floridai populáció tíz százaléka veszett oda.

Sajnos —mivel a számuk emelkedő tendenciát mutatott — Donald Trump elnöksége alatt levették róluk a védett státuszt, így most a magán szervezeteknek jóval nagyobb erőfeszítéseket kell tenniük azért, hogy minél több lamantin maradjon a vizekben.

Nyitó: Instagram/pauline_passionphoto3