black framed eyeglasses on book page

Le az olvasószemüveggel! Piacra dobták az első látásjavító szemcseppet

Ahogy idősödünk, látásunk egyre romlik, és többségünknek szükségszerű lesz beszerezni egy olvasószemüveget. Így volt ez mostanáig. Nemrég azonban engedélyeztek egy olyan szemcseppet, aminek hála kevésbé homályosodik el a látásunk, ha apró dolgokra fókuszálunk.


Időskorban azért igényelnek szemüveget a legtöbben, mert csökken a szem közeli tárgyakra való fókuszálási képessége. Ez egy természetes folyamat: a szemlencse az idő előrehaladtával egyre keményebbé és rugalmatlanabbá válik, és a szemizmok veszítenek erejükből. Így nehezebbé válik a közeli dolgokra fókuszálni, különösen, ha azok kicsik. A Vuity nevű termék — amelyet az Allergan cég fejlesztett ki — erre kínál gyógymódot, hogy időskorunkban néha-néha letehessük a szemüveget.

Hogy éri el ezt a hatást?

Olyan anyagokat tartalmaz, amik a pupillákat összehúzzák. Ezeket a gyógyszereket a szemnyomás csökkentésére és egyes diagnosztikai eljárások során használják. Mivel a pupillák összezsugorodnak, így egyszerűbbé válik a közeli dolgokra való fókuszálás, míg a távoliak tisztasága nem változik. Mivel kihatással van a szemre és kisebb lesz a pupilla, így néhány esetben óvatosan kell vele bánni, például az éjszakai vezetéskor.

A cseppet ezentúl receptre lehet kapni, 15 perc alatt kifejti hatását és akár hat órán át tartó jobb látást biztosít.

egy barna szemp\u00e1r

Fotó: Unsplash/Marina Vitale

Súlyos mellékhatásokról nem számoltak be, de a kísérletekben résztvevő alanyok tizenöt százaléka panaszkodott enyhe fejfájásra, másik öt százalék pedig egyéb mellékhatásokra (szemvörösség, homályos látás, szemfájdalom, látásromlás, szemirritáció és fokozott könnytermelés).

A kutatások azt bizonyították, hogy leginkább a 40 és 55 év közötti szemüvegesek körében a leghatékonyabb. Idősebbeknél nem garantált, hogy ilyen jól fog működni, és használata egyébként sem jelenti azt, hogy a szemüveget végleg a kukába lehet dobni, de az orvostudományban ez egy nagy előrelépésnek számít— írta a ScienceAlert. Rengeteg hasonló termékkel kísérleteznek, de ez volt az első, amit hivatalosan is elfogadtak, valamint árusításra is kerülhetett. Más gyártók egyéb hatóanyagokkal próbálkoznak, így elképzelhető, hogy nemsokára nagyobb lesz a választék, és hatásosabbak is lesznek a termékek.


Nyitókép: Sincerely Media/Unsplash