sütés nélküli sütemény

Ha nasira vágysz, de a sütőt nem kapcsolnád be: íme a csokis-mogyoróvajas zabkeksz!

A tikkasztó nyári meleg még az őszbe is jócskán belenyúlik majd, ilyenkor pedig jobb nem befűteni a konyhánkat a sütő bekapcsolásával. Aggodalomra azonban nincs ok, hiszen számos nassolnivalót tudunk még így is elkészíteni. Ilyen például az alábbi csokis-mogyoróvajas zabkeksz, amelyet seperc alatt összedobhatunk.


Hozzávalók

  • 300 g zabpehely;
  • kakaópor;
  • 130 g mogyoróvaj;
  • 150 g vaj;
  • 80-100 g cukor;
  • 1 dl tej;
  • 1 teáskanálnyi vanília aroma.

Elkészítése

Elsőként béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, ügyelve arra, hogy a papír teljesen lefedje a felületet. Ha más munkafelületet használunk, szintén fontos, hogy a sütőpapír megfelelően betakarja azt.

s\u00fct\u00e9s n\u00e9lk\u00fcli s\u00fcti

Fotó: Shutterstock

Egy tálban alaposan keverjük össze a zabot a mogyoróvajjal, majd hagyjuk állni, hogy az ízek összeérjenek.

Ezután öntsük a kristálycukrot és a kakaóport egy lábasba, majd habverővel keverjük simára, hogy ne maradjanak benne csomók.

Adjuk hozzá a vajat, a tejet és a vaníliaaromát, majd – közepes-magas hőfokon – folyamatosan kevergetve forraljuk fel az elegyet.

Amint a keverék felforrt, vegyük le a tűzről, és keverjük hozzá a mogyoróvajjal elkevert zabot. Ügyeljünk arra, hogy a masszát egyenletesen dolgozzuk el, hogy minden hozzávaló jól összekeveredjen.

Végül formázzunk a masszából különböző méretű gombócokat, és helyezzük őket a sütőpapírral bélelt tepsire.

Ezután lapítsuk el a gombócokat, hogy korongokat kapjunk. Hagyjuk a csokis-mogyorós zabfalatokat teljesen kihűlni, mielőtt tálalnánk.

Forrás: Vince

Nyitókép: Shutterstock