Ha nasira vágysz, de a sütőt nem kapcsolnád be: íme a csokis-mogyoróvajas zabkeksz!
A tikkasztó nyári meleg még az őszbe is jócskán belenyúlik majd, ilyenkor pedig jobb nem befűteni a konyhánkat a sütő bekapcsolásával. Aggodalomra azonban nincs ok, hiszen számos nassolnivalót tudunk még így is elkészíteni. Ilyen például az alábbi csokis-mogyoróvajas zabkeksz, amelyet seperc alatt összedobhatunk.
Hozzávalók
- 300 g zabpehely;
- kakaópor;
- 130 g mogyoróvaj;
- 150 g vaj;
- 80-100 g cukor;
- 1 dl tej;
- 1 teáskanálnyi vanília aroma.
Elkészítése
Elsőként béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, ügyelve arra, hogy a papír teljesen lefedje a felületet. Ha más munkafelületet használunk, szintén fontos, hogy a sütőpapír megfelelően betakarja azt.
Fotó: Shutterstock
Egy tálban alaposan keverjük össze a zabot a mogyoróvajjal, majd hagyjuk állni, hogy az ízek összeérjenek.
Ezután öntsük a kristálycukrot és a kakaóport egy lábasba, majd habverővel keverjük simára, hogy ne maradjanak benne csomók.
Adjuk hozzá a vajat, a tejet és a vaníliaaromát, majd – közepes-magas hőfokon – folyamatosan kevergetve forraljuk fel az elegyet.
Amint a keverék felforrt, vegyük le a tűzről, és keverjük hozzá a mogyoróvajjal elkevert zabot. Ügyeljünk arra, hogy a masszát egyenletesen dolgozzuk el, hogy minden hozzávaló jól összekeveredjen.
Végül formázzunk a masszából különböző méretű gombócokat, és helyezzük őket a sütőpapírral bélelt tepsire.
Ezután lapítsuk el a gombócokat, hogy korongokat kapjunk. Hagyjuk a csokis-mogyorós zabfalatokat teljesen kihűlni, mielőtt tálalnánk.
Forrás: Vince
Nyitókép: Shutterstock